Malatya İl Müftülüğü tarafından kadınlara yönelik "Ödüllü Kudüs Bilinci Eğitim Programı" düzenleniyor. 26 Mayıs'ta başlayan ders programı 30 Haziran'da sona erecek.

10 ders video izleme ve 10 ders yüz yüze işlenen eğitim programında yüz yüze dersler pazar günleri saat 13.00-15.45 saatleri arasında Çöşnük Diyanet Gençlik Merkezinde veriliyor.

Eğitim programı sonunda ilk 10 kişiye sürpriz hediyeler verilecek.

Düzenledikleri "Ödüllü Kudüs Bilinci Eğitim Programı" ile ilgili İLKHA Muhabirine konuşan İl Müftüsü Ramazan Dolu, Kutsal şehir olan Kudüs ve içerisinde bulunan Mescid-i Aksa'nın daha çok tanınması ve ehemmiyetinin bilinmesi için her bireye sorumluluklar düştüğünü belirterek, daha duyarlı, bilinçli, programlı ve planlı çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

"Kudüs ve Mescid-i bilincini oluşturmak ve o bölgenin ne anlam ifade ettiğini insanlara anlatmak amaçlı bu programı düzenledik"

Müftü Dolu, "Kudüs, Mescid-i Aksa ve o bölge, dini anlamda bizim için kutsal mekanlardır ve ilk kıblemizi de barındıran Mescid-i Aksa'nın içerisinde bulunduğu yer birçok peygambere ev sahipliği yapmış. Hazret-i Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) diğer peygamberlerle buluştuğu ve miraca çıktığı mekân olması sebebiyle dini bir hüviyeti muhtevidir ve bu bizim eğitim konularımızın içerisinde önemli bir yer teşkil ediyor. Dolayısıyla biz bu kapsamda bir Kudüs ve Mescid-i Aksa bilincini oluşturmak bu bölgedeki dini varlığın, bizim için manevi değeri olan kutsal mekanların niçin değerli olduğu, niçin Müslümanların orayla ilgilendiği, niçin Müslümanların bu bölgeyle ilgili hassasiyetlerinin olduğunu ve bizim için Mescid-i Aksa'nın, Kudüs'ün, Gazze'nin, o bölgenin ne anlam ifade ettiğini insanlara anlatmak amaçlı düzenlediğimiz bir eğitim sürecidir" diye konuştu.

"Filistin'e dair yanlış anlaşılmış, yanlış algılanmış ve yanlış anlatılmış bilgileri tasfiye etmek amaçlıdır"

Verilen eğitim programının yaklaşık 40 saat olduğunu aktaran Müftü Dolu, "Bu 40 saat süresince kursiyerler; Kudüs, Mescid-i Aksa, Filistin Müslümanlar için ne anlam ifade ediyor? Bunu öğrenecekler. Bu eğitim programı, bu bölgenin içerisinde bulunan Kudüs'ün, Mescid-i Aksa'nın Kubbetüs Sahra'nın ve diğer kutsal mekanları anlatmak, öğretmek, daha doğrusu Müslümanlar için nasıl bir yer olduğunu insanlara anlatmak, bilinçlendirmek, yani sadece bir slogan atarak Filistin'e sahip çıktığınızı gösterme değil, bunun yanında insanlarımıza, Filistin'e dair hem yanlış anlaşılmış, yanlış algılanmış, yanlış anlatılmış bilgileri tasfiye etmek, düzeltmek hem de insanımıza Kudüs'ü, Mescid-i Aksa'yı, Filistin'i, Gazze'yi bizim için kutsal olan bu toprakları ve bu toprakların içerisinde bulunan mekanları anlatmak amaçlıdır" ifadelerini kullandı.

Eğitim sürecinin sonunda katılımcılara yönelik bir sınav yapacaklarını kaydeden Müftü Dolu, sınavda iyi performans gösteren ilk 10 kişiye kurum olarak sürpriz hediyeler vereceklerini ifade etti.

"Kudüs ve Mescid-i Aksa bilincinin oluşması için daha duyarlı, bilinçli, programlı ve planlı çalışmaların yapılması gerekir"

Bu konuda bir eğitim süreci ile sınırlı kalınmaması gerektiğini topyekun bir bilgilenme ihtiyacının duyulduğuna vurgu yapan Müftü Dolu, "Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor: 'Müslümanlar ibadet amaçlı Mescid-i Haram'ın bulunduğu Mekke'yi, Mescid-i Nebevi'nin bulunduğu Medine'yi ve Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs'ü ziyaret ederler.' Yine bir başka hadisinde 'Kudüs'e gidiniz ve oraya yardım ediniz. Eğer gidemiyorsanız, Kudüs'ü aydınlatması için hiç olmazsa kandil yağı gönderiniz.' diye buyurarak aslında bizim Mescid-i Aksa konusunda daha çok duyarlı olmamız, daha çok bilinçlenmemiz ve tıpkı diğer kutsal beldelerimiz olan Mekke ve Medine'de olduğu gibi Kudüs'te de bir kutsal beldenin olduğunu orayla da ilgilenmemiz gerektiğini biz hadislerden öğreniyoruz. Yine Kur'an-ı Kerim'in İsra suresinde etrafı mukaddes kılınan Mescid-i Aksa'nın da içerisinde bulunduğu Kudüs bize anlatılıyor. Ve oranın etrafının da kutsal olduğunu söylüyor. Böyle kutsal bir beldenin, böyle kutsal bir mekanın aslında daha çok tanınması, daha çok bilinmesi için her birimizin, hem kurum olarak, hem birey olarak daha çok çalışması ve daha duyarlı, bilinçli, programlı ve planlı çalışmalar yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Ümmeti; Kudüs, Mescid-i Aksa, Filistin, Gazze konusunda daha çok bilinçlendirmeli ve orada bulunan Müslümanların mücadelesine bu anlamda katkıda bulunmalıyız"

Müftü Dolu son olarak, "Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yıllar önceden başlattığı bir Kudüs bağlantılı umre organizasyonu var. Müslümanlar umreye giderken önce Kudüs'e Mescid-i Aksa'ya uğrayıp ziyaret etmelerini orada tıpkı peygamberimizin, peygamberlere namaz kıldırdığı gibi Mescid-i Aksa'da birkaç gün kalıp orada namaz kılmalarını, dua etmelerini ardından da Medine'ye ve Mekke'ye giderek umre yapmalarını sağlayacak bir program yapıyoruz. Tabii son zamanlarda bizi de üzen olaylar bu umre turuna biraz ara vermemize sebep oldu ama yine başlayacağız. Hem umre organizasyonlarıyla hem eğitim programlarıyla hem sizin yaptığınız gibi televizyon programlarıyla biz insanımızı, Müslümanları, ümmeti, Kudüs, Mescid-i Aksa, Filistin, Gazze konusunda daha çok bilinçlendirmeli daha çok bilgilendirmeli ve orada bulunan Müslümanların mücadelesine bu anlamda da katkıda bulunmalıyız diye düşünüyorum" dedi. (İLKHA)