Şanlıurfa’da "Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması" düzenlenecek Şanlıurfa’da "Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması" düzenlenecek

Hacıların günah yükünü orada döküp temiz bir şekilde döndüğünü ifade eden Molla Ünel, döndükten sonra da temiz sayfaları temiz amellerle doldurmak gerektiğini ifade etti.

Hac görevi için bütün dünya Müslümanlarının bir araya geldiğini dile getiren Ünel, orada ciddi bir İslami kardeşlik ruhuyla mezhebi, meşrebi, dili ve rengi ne olursa olsun iman bağıyla bir araya gelen bir kardeşlik olduğuna dikkat çekti.

Hacca gidenlerin aynı görevi ifa ettiklerini söyleyen Ünel, haccın tüm menasiklerinin oraya gelen tüm insanlar tarafından yapıldığını ve bunun da Allah'ın bizi kardeş kıldığının göstergesi olduğunu söyledi.

"Hac vazifesini yerine getiren kişi anasından doğmuş gibi evine geri döner"

Hacca gidenlerin tüm günah yükünü oraya döktüğünü söyleyen Ünel, "Bu hac mevsiminde Allah'ın evine misafir olup hac farzlarını yerine getiren bütün kardeşlerimizin hac vazifelerini Allah kabul etsin. İhlâsla yapılan haccın şöyle bir özelliği olduğunu Allah Resulü buyuruyor ' İnsan Hac vazifesini yerine getirdiği zaman anasından doğmuş gibi evine geri döner' buyuruyor. Bütün günah yükünü orada bırakıp tertemiz bir sayfayla evine dönüyor. Dolayısıyla yüce Allah'ın evini ziyaret etmemizle birlikte bize bahşetmiş olduğu bu tertemiz sayfayı temiz amellerle doldurmamız lazım. İnsanoğlu beşerdir nefsi ve şeytanıyla mücadele eder. Özellikle oraya gidip günah yükümüzü oraya döktükten sonra haccın mahiyeti, önemi ve mesajını da anlayacağımız şuurda dönüş yapmamız gerekiyor. Hac büyük bir buluşmadır, dünya Müslümanlarının bir araya gelmesidir. Hac bir nevi mahşerin bir provasıdır. İnsanlar özellikle ihrama girerek dünya hayatının süsünden ve tüm dünya güzelliklerinden sıyrıldığı anlardır. Özellikle ihramın böyle bir mesajı var." şeklinde konuştu.

"Döndüğümüzde kendimizi ve maneviyatımızı korumamız lazım"

Müslümanların orada Allah'a söz verdiğini ve verdikleri sözü unutmamaları gerektiğini ifade eden Ünel, "Müslümanlar oraya gidip oranın manevi atmosferini teneffüs ettikten sonra memleketimize döndüğümüzde kendimizi ve maneviyatımızı korumamız lazım. Orada ahlakımızı, ticaretimizi, gıybeti, dedikoduyu, İslami bir hayat yaşayacağımızı, dünyayı kendimize gaye edinmeyeceğimizi, Allah resulünün yolunu sürdüreceğimizi ve birçok noktada orada Allah'a söz vermişiz. Hac dönüşünde bunu ispatlama vaktidir. Bir insan hacdan döndükten sonra haccın maneviyatı üzerinde yoksa tekrar eski günahlarına ve hatalarına dönüyorsa o zaman hacdan gerektiği gibi istifa etmemiş, hacda yaptığı ibadetler onda gerekli etkiyi bırakmamış ve yerine getirdiği görevler onda bir tesir bırakmamış demektir." diye konuştu.

"Müminler ancak kardeştir"

Haccın tüm vesaikleri oraya gelen tüm insanlar tarafından yapıldığını bununda Allah'ın bizi kardeş kıldığının göstergesi olduğuna dikkat çeken Ünel, "Allah Teâlâ 'müminler ancak kardeştir' buyurmuştur. Hacdan geldikten sonra bile bu kardeşlik ruhunu korumamız lazım. Orada bir araya gelen Şii, Sünni, Şafi, Hanefi ve Vahhabi gibi tüm mezheplerin buluştuğu siyahı ve beyazı her renkten ve her ırktan insanların buluştuğu bir yerdir. Oradakilerin hepsi aynı amaca hizmet etti, aynı kıbleye yöneldi, aynı Arafat'a çıktı, Safa ve Merve arası aynı saylar yapıldı kısacası Haccın tüm vesaikleri oraya gelen tüm insanlar tarafından yapıldı. Bu da Allah'ın bizi kardeş kıldığını göstergesidir. Bizim de insanlar olarak bu anlayışımızı muhafaza etmemiz lazım. Ahlaki olarak olgunlaşmamız lazım. Olabilir ki önceki hayatımızda bazı yanlışlar, günahlar, eksikler olabilir ama günah yükümüzü hacda bıraktıktan sonra tertemiz bir sayfayla memleketimize döndüğümüzde o temiz sayfamızı muhafaza edip daha fazla salih amellerle o sayfamızı doldurmamız ve o Haccın ağırlığını üzerimizde taşımamız lazım." dedi.