Genel

Milletvekili Ramanlı: Kürtler de Türkler gibi bu devletin sahibidir

Kürt dilinde yürüttüğü kültürel çalışmalar ile Kürt medyası alanında önemli bir yer tutan "Banga Heq Ji Kelhaamed Dergisi" 16'ncı yıldönümünde düzenlediği panelle okuyucularıyla buluştu.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Selahaddin Eyyubi Camii Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panel Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başladı.

Sunuculuğunu Selahattin Güler'in yaptığı programda Mehmet Emin Gülsever Kürtçe Kelhaamed şiirini seslendirdi. Kürt tarihinde yaşanan zulümlerin, katliamların yer aldığı ve Kelhaamed Dergisi'nin öyküsünün anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile devam eden programın iki oturum şeklinde gerçekleştirildi.

İkinci oturumun başında bir selamlama konuşması yapan HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Kürt dilinin, kültürünün ve tarihinin çocuklara sevdirilmesi için imkanların seferber edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu devleti Türk ve Kürtlerin birlikte kurduğunu anımsatan Ramanlı, bu ülkede Türkler hangi haklara sahipse Kürtlerin de aynı haklara sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

Yaratılışta herkesin eşit olduğuna vurgu yapan Ramanlı, "Bizler diyoruz ki hepimiz Allah'ın kullarıyız. Türk Türk gibi olsun, Kürt Kürt gibi olsun, Arap Arap gibi olsun. Yaratılış olarak hepimiz aynıyız, kimse bir başkasına ben senden üstünüm diyemez." dedi.

"Kelhaamed Dergisi 15 yıl önce bir öncü gibi çıktı bu yola"

Kelhaamed Dergisi ile ilgili konuşan Ramanlı, "Bundan yaklaşık 15 yıl önce sokaklarımızda, caddelerimizde kötülükler giderek çoğaldı, kötü fikirlerin aramızda çoğalması gibi. İşte bundan dolayı bir temizlik gereklidir, temizlik de su ile olur ama yeterli bir su ile olur. Damla su ile temizlik olmaz, coşkun akan bir sel gibi akmalı ki bu kirlilik temizlensin. Kelhaamed Dergisi 15 yıl önce bir öncü gibi çıktı bu yola. Gün be gün büyüyor ve yayılıyor, yazarları çoğalıyor, okuyucuları çoğalıyor ve bir çok kişiye de teşvik oluyor. İşte bunun bir sel gibi olması lazım. Birer deniz gibi kirlilikleri ve kötülükleri önüne alıp temizlemezse bir fayda sağlamaz."

"Yeni nesil için metodlarımızı değiştirmeliyiz"

Okuma kültürünün giderek azaldığına işaret eden Ramanlı, "Eskiler, 'Bizler yerde bir kağıt görüğümüz zaman kendi kendimize acaba içinde ne yazıyor, derdik' derlerdi. Bugün ise gençlerimiz okumuyorlar ve okumayı sevmiyorlar. Ellerinde telefon, birkaç saniyelik videolar ile vakit geçiriyorlar. Bundan dolayıdır ki bizler de yeni nesil için metodlarımızı değiştirmeliyiz. Bizler de kendi çocuklarımızı bu konuda seferber etmezsek kendi dilimizi, kültürümüzü ve tarihimizi anlatıp sevdirmezsek inanın bu damlalar birer sel olamazlar. Coşkun bir sel olmak istiyorsak çocuklarımızı da buna katmalıyız." ifadelerini kullandı.

"Bu devlet kurulurken kanlarımızı beraber akıtmışız"

Devlet sisteminin eşit haklar konusuda değişmesi gerektiğini düşündüğünü aktaran Ramanlı, şöyle konuştu:

"Biz Kürtler Türkler gibi bu devletin sahibiyiz, bizler birlikte bu devleti kurmuşuz. Beraber kanlarımızı akıtmışız bu devleti kurarken. Türkler hangi haklara sahip ise Kürtlerin de o haklara sahip olması lazım. Dil konusunda, statü konusunda ve diğer konularda Türkler ne haklara sahipse Kürtler de o haklara sahip olmalı. Bu konuda yazarlarımız, araştırmacılarımız çalışmalılar."

"Kürtlerin tarihini bilenler İslam'ın tarihini de bilirler"

Sözlerinin sonunda "Banga Heq" ismi ile alakalı bir anekdot paylaşan Ramanlı, "Dergi için İsim arayışına gidildiği zaman bilenler bilir, bu isim Mahmud Barzanci'nin 101 yıl önce 8 Mart'ta Bangi Heq adıyla çıkarmış olduğu gazeteden ilham alınmıştır. Nasıl ki 101 yıl önce Barzanci'nin gazetesi Kürtçe ile yayına başladıysa yaklaşık 80-90 yıl sonra da Banha Heq Kelhaamed'ten kendi yayınına başladı. Kürtlerin tarihini bilenler İslam'ın tarihini de bilirler, çünkü dilimiz bizleri dinimize götürüyor. Sanatçılarımız, edebiyatçılarımız, şairlerimizin hemen hepsi birer alim ve seydadır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)