İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'de ateşkes çağrılarını destekleyen ortak bir açıklama yaptı.

Diyarbakır'da Surlardan düşen kız hayatını kaybetti Diyarbakır'da Surlardan düşen kız hayatını kaybetti

Starmer, X hesabından paylaştığı ortak açıklamada, üç ülkenin liderleri olarak Katar, Mısır ve ABD'deki ortaklarının ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılması yönündeki çalışmalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Ortak açıklamada, "Şeyh Tamim bin Hamad el Sani, Cumhurbaşkanı Sisi ve Başkan Biden'ın müzakerelerin derhal yeniden başlaması yönünde çağrıda bulunan ortak açıklamasını destekliyoruz. Daha fazla gecikme olamayacağı konusunda hemfikiriz. Gerilimin tırmanmasını önlemek için tüm taraflarla birlikte çalışıyoruz ve gerilimi azaltmak ve istikrara giden yolu bulmak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız. Çatışmalar artık sona ermeli ve Hamas'ın hâlâ alıkoyduğu tüm rehineler serbest bırakılmalıdır. Gazze halkının acil ve sınırsız yardım teslimatına ve dağıtımına ihtiyacı var." denildi.

Açıklamada, "Bölgede artan gerilimlerden derin kaygı duyuyoruz ve gerilimi düşürme ve bölgesel istikrar konusundaki kararlılığımızda birleşiyoruz. Bu bağlamda, özellikle İran ve müttefiklerini, bölgesel gerilimleri daha da tırmandıracak, ateşkes anlaşması ve rehinelerin serbest bırakılması fırsatını tehlikeye atacak saldırılardan kaçınmaya çağırıyoruz. Barış ve istikrar fırsatını tehlikeye sokan eylemlerin sorumluluğunu üstlenecekler. Orta Doğu'da gerilimin daha da artmasından hiçbir ülke veya milletin kazancı olmayacak." ifadelerine yer verildi.

Gazze'de ateşkes çabaları

9 Ağustos gecesi Mısır, Katar ve ABD liderleri, HAMAS ve işgal rejimini Gazze Şeridi'ndeki ateşkes müzakerelerini 15 Ağustos'ta Doha veya Kahire'de yeniden başlatmaya çağıran ortak bir bildiri yayınladılar. Arabulucular ayrıca, ABD Başkanı tarafından öne sürülen ilkelere dayanan ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararıyla desteklenen nihai bir anlaşma taslağı sunmaya hazır olduklarını da belirttiler.

HAMAS ise konuya ilişkin son açıklamasında "Hareket, arabuluculardan, Biden'ın vizyonu ve BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde hareketin 2 Temmuz 2024'te üzerinde mutabakata vardığı hususları uygulamaya yönelik bir plan sunmasını talep ediyor." ifadelerine yer verdi.

Hareket, "Arabulucular, işgalciye bunu dayatmalı, daha fazla müzakere turu veya işgalin saldırganlığını örtbas edecek ve halkımıza karşı soykırımını sürdürmesi için ona daha fazla zaman tanıyacak yeni önerilerde bulunmamalıdır." dedi.

Müzakere süreci boyunca "esnek ve pozitif" bir tutum sergilediklerine dikkat çeken HAMAS, müzakere görüşmelerine rağmen işgalci rejimin "katliamlara" devam ettiğini ve "kalıcı bir ateşkes konusunda ciddi olmadığını" vurguladı.