Camilere Saygısızlık  Allah'a Saygısızlıktır

Şehrimizde özellikle hafta sonları başta Ulu Camii ve Hz Süleyman  olmak üzere  tarihi nitelikteki camilere yoğun ziyaretçi akını yaşanıyor.


Son yıllarda tarihi mekanlarda yapılan restorasyon çalışmalarından sonra inanç turizmi bağlamında ziyaretçilerin bir hayli arttığını gözlemlemek mümkün.


Surların çevrelediği  alanda kümelenmiş  onlarca tarihi yapı, her gün yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.


Peygamberler ve sahabeler  şehri olan Diyarbakır'ın muhteşem tarihinin ve kültürünün  dünyaya tanıtılması açısından bu ziyaretler son derece önemlidir.


Özellikle kentteki  tarihi cami ve medreselere yapılan ziyaretler sayesinde  dünyanın farklı bölgelerinden gelen insanlar, İslam medeniyetiyle karılmış kültürümüzü  ve  ilim-irfan beşiği şehrimizi yakından tanıma imkanı buluyor.


İnsanların, maneviyatı takviye eden yapılara ziyaretlerini takdir ediyor ve önemsiyorum. Bu konudaki teşvik edici çalışmaları da gönülden destekliyorum.


Ancak!

Son dönemlerde camilerin ihtiramına leke süren ve buradaki manevi iklimi bozan davranışlar sık sık görülmeye başlandı.


Bilhassa Hz Süleyman ve Ulu Camide  uygunsuz kıyafetlerle, namaz kılan erkeklerin içinde gezinen , cami avlusunda erkeklerle sarmaş dolaş olan kadınlar çokça görülür oldu.


İslam'ın şiarı olan camilerin böylesi saygısızlıklara muhatap olması içimizi acıtıyor. İşin en acı tarafı ise yetkili kurumların böylesi ahlaksızlıkları görmezden gelmesi...


İl Müftülüğünün konudan habersiz olacak kadar gaflet içersinde olacağını düşünmek bile istemiyorum.


İlgili kurumlar derhal harekete geçmeli. Başörtüsü, ferace  ne lazımsa camilerin girişine bırakılmalı. Adam akıllı görevini yapan kişileri camilerde görevlendirerek kutsal mekanlarda uygulamaya sokulmak istenen ahlaksızlığa geçit verilmemelidir.


Gelen turistler- yerli veya yabancı fark etmez- kutsal mekanlarımıza ve inançlarımıza saygı göstermek zorundadır.


İbadetlerini yapan bir mümin  camide bile haramla karşı karşıya geliyorsa dindar insanımıza nefes alacak alan kalmamıştır demektir.


Caddelere hakim olan pespaye yaşamı camilere sokmaya, camileri sıradanlaştırmaya kimsenin hakkı yoktur.


Camiler Allah'ın evidir, manevi kirlerden arınma yerleridir. Bu sebeple bu mekanların haram ve çirkin fiillerle kirletilmesine müsaade edilmemelidir. Zira camilere saygısızlık  Allah'a saygısızlıktır.

***

"Özgürüz, istediğimiz gibi camiye girer gezeriz" diyerek  şirretçe tepki gösteren ne idüğü belirsizler de  yok değil.


Kof beyinli köle ruhlu bu zevat bilsin ki

Kimse "özgürüz" diyerek müminlerin özgürlüğünü kısıtlayacak davranışlar içinde bulunamaz...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto
Yazar: Yusuf Rabatlı
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal