Diyarbakır

Diyarbakır'da Kentsel ve Bölgesel Kalkınma Sempozyumu başladı

Dicle Üniversitesi'nde 2. Uluslararası Kentsel ve Bölgesel Kalkınma Sempozyumu, 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü tarafından düzenlenen, yurt içi ve yurt dışından yoğun katılımın olduğu “2. Uluslararası Kentsel ve Bölgesel Kalkınma Sempozyumu”, Dicle Üniversitesinin ev sahipliğinde 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bulut’un açılış konuşması ile başlayan sempozyumda Bulut, “İnsana yakışır sağlıklı ve kaliteli yaşam için yoksulluk, işsizlik, gelir eşitsizliği, göç, niteliksiz eğitim, çevre kirliliği gibi neden-sonuç endeksli makro sorunların giderilmesine yönelik olarak sürdürülebilir kalkınma amaçları bağlamında yeni politikalar geliştirmenin, inovatif açılımlar yapmanın ve kalkınma modelleri ile sürdürülebilirlik birikiminin bilimsel bir zeminde tartışılması, 2. Uluslararası Kentsel ve Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’nun ana teması olarak belirlenmiştir.” dedi.

Kentsel ve bölgesel kalkınma gibi oldukça önemli bir konuda sempozyum düzenledikleri için düzenleme kuruluna teşekkür eden Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Siraç Özerdem de konuşmasında, sürdürülebilir kalkınmanın önemini vurgulayarak, “Üniversite-sanayi iş birliği, kentsel ve bölgesel kalkınma açısından hayati öneme haizdir.” dedi.

11 oturum şeklinde gerçekleşecek olan sempozyumun açılış oturumu Doç. Dr. Abdulkadir Çorbacı moderatörlüğünde yapıldı. University of South Florida’dan Prof. Dr. Cihan Çobanoğlu, University of Central Florida’dan Prof. Dr. Fevzi Okumuş, Harran Üniversitesi’nden Ahmet Kılıç konuşmacı olarak katıldı.

Kent ve Bölge Tanımları, Kent ve Bölge Planlama, Kalkınma Modelleri, Kalkınma Dinamikleri, Küreselleşme ve Bölge Olgusu, Bölgeselleşme Eğilimleri, Mekânsal Kutuplaşma - Yer Hareketliliği, Bölgesel Eşitsizlik Analizler, Bölgelerarası Dengesizlik, Karşılaştırmalı Bölgesel Analizler, Sürdürülebilir Kalkınma, Yeşil Kalkınma, Kırsal Kalkınma, Yeni Bölgeselcilik, Kalkınma Ajansları, Yaşam Boyu Öğrenme, Yükseköğretim / Mesleki Eğitim ve Kalkınma, Yoksulluk, Göç Olgusu, Öğrenen Bölge, Kent Kimliği, Akıllı Şehirler, Yerel Dinamikler, Enerji, Turizm Olgusu, Sağlık, Tarım vb. konuların ele alınacağı sempozyum iki gün boyunca hem yüz yüze hem de online oturumlarla devam edecek.