Nusaybin ilçesine bağlı kırsal Turgutlu Mahallesi'nde Yıldızoğlu ailesi kendilerine ait 100 dönümlük arazide her yıl 3 çeşit biber ekerek, elde edilen biberlerden doğal yöntemlerle salça ve pul biberleri birçok il ve ilçelere göndererek satışını yapıyorlar.

Sabahın erken saatlerinde işçilerle beraber tarladan toplanan biberler, bin bir zahmetle bir araya getirilerek makineler vasıtasıyla salça ve pul bibere dönüştürülüyor.

Tarla sahibi Serhat Fidan, biber üretimi, salça yapımı ve satış süreçleri hakkında bilgi vererek, elde edilen ürünleri Şanlıurfa, İslahiye ve Gaziantep’e gönderdiklerini belirtti.

"Kapya, Maraş, Şili olmak üzere 3 çeşit biber ekiliyor"

Tarlada 3 çeşit biber ektiklerini ifade eden Fidan, "Üç yıldır kendi tarlamızda biber ekimi yapmaktayız. Tarlada 3 çeşit biber olup; Kapya, Maraş ve Şili ürünleri yetiştirmekteyiz. Pul biberini Maraş biberinden üretmekteyiz. Şili biberini de çeşitli lokantalara satışını yapıyoruz. Her gün yaklaşık 3 ton kapya biber toplayarak salça üretimini gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimizi Gaziantep, İslahiye ve Urfa’ya gönderiyoruz. Her bir tıra yaklaşık 14-15 ton biber yüklüyoruz." ifadelerini kullandı.

Fidan, "Yaklaşık 100 dönümlük bir alanda karışık biber ekiyoruz; acılı ve tatlı kapya, dolmalık biber gibi. Dönüm başına 7-8 ton biber hasadı alıyoruz. Ancak piyasada istediğimiz fiyata satamıyoruz. Marketlerde biber 100 TL iken bizden 20 TL isteniyor ve 20 TL’ye bile alıcı bulamıyoruz." diyerek mevcut duruma sitemde bulundu.

Komşu ilde kaza nedeniyle trafikte yoğunluk yaşanıyor Komşu ilde kaza nedeniyle trafikte yoğunluk yaşanıyor

"Ürünlerimizde kimyasal gübre ve ilaç kullanmıyoruz"

Ziraat Mühendisi Necmi Yıldızoğlu ise elde edilen ürünlere çokça talep geldiğini söyledi.

Yıldızoğlu, "Bulunduğumuz bölgede klasik olarak kışlık buğday, arpa, nohut, mercimek yetiştiriliyor. Yazları ise mısır ve pamuk ekiliyor. Ancak zamanla bu klasik ürünlerin üretiminde kar azalınca, maliyetler de arttı. Dolayısıyla istişare neticesinde sebze üretimine başladık. İlk olarak 5 dönümlük bir alanda kapya biber ektik. Bu biber salçaya çok uygun. Küçük çaplı bir salça makinesi alarak kendimiz butik üretimine başladık. Talepler gelince tamamen doğal ve sağlığa zararsız ürünler üretmeyi misyon edindik. Tuz olarak kaya tuzu kullanılıyor, kimyasal gübre ve ilaç kullanmıyoruz. Bu doğal yaklaşım talep gördü ve ikinci yıl üretimi 100 dönüme çıkardık. Biberlerimizin üretimi tamamen el işçiliğiyle yapılıyor. Bölgedeki kadınlar da üretim sürecinde çalışarak ailelerine destek oluyorlar. Biberler nisan ayında ekiliyor, Temmuz ayında hasat ediliyor. Hasat edilen biberler salça makinelerinde işlenip ambalajlanıyor. İhtiyaca göre 1 ve 5 kiloluk paketler halinde satışa sunuyoruz." şeklinde ifade etti.

Biberle beraber domates üretimine de başladıklarını belirten Yıldızoğlu, “Domatesleri kurutup ambalajlı şekilde muhafaza ediyoruz. Ayrıca coğrafi işaretli kırmızı mercimeğimizi de Türkiye genelinde sağlıklı gıda olarak sunuyoruz. Mardin mercimeğimizi de doğal yöntemlerle yetiştirmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.