Japon medyasına göre yetkililer, ekosistem olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ülkenin güneybatısındaki Amami Oshima adasında doğaya ciddi zarar veren Firavun farelerini uzun yıllar süren bir operasyon sonucunda tamamen yok etti.

HÜDA PAR’dan CHP’li Özer’e belgeli cevap HÜDA PAR’dan CHP’li Özer’e belgeli cevap

712,4 kilometrekarelik bir alan olan Amami Oshima'ya 1979 yılında yaklaşık 30 Firavun faresi son derece tehlikeli zehirli Habu yılanlarıyla savaşmak için getirildi. Ancak Habu'lar gececi olduğundan ve Firavun fareleri gündüz saatlerinde avlandığından bunun bir hata olduğu ortaya çıktı. Sonuç olarak, bu memeli yırtıcılar, küçük hayvanları ve adanın eşsiz doğasının diğer türlerini yok etmeye ve kümes hayvanlarına saldırmaya başladı. Firavun fareleri nedeniyle özellikle sadece Amamioshima ormanlarında yaşayan kara tavşanların sayısı neredeyse yüzde 80 azaldı.

2000'li yılların başlarında adada yaklaşık 10 bin firavun faresi kaydedilmişti. Onları yok etme operasyonu 2000 yılında özel olarak kabul edilen mevzuata dayanarak başladı. Özellikle adaya 30 bin tuzak kuruldu ve özel avcı grupları faaliyete geçti. 2018 yılından bu yana, Firavun fareleri tuzaklara düşmemeye başladı. Daha sonra otomatik video kameralar kullanılarak yapılan birkaç yıllık gözlemlerden sonra uzmanlar, bu hayvanların yüzde 99,7 olasılıkla tamamen ortadan kaybolduğu sonucuna vardı.

Aynı operasyon şu anda, Habu yılanlarını kontrol etmek için Firavun farelerinin de getirildiği güneydeki çok daha büyük Okinawa adasında yürütülüyor. (İLKHA)