Şanlıurfa'da soğuk kış günlerinde ısınma maliyetlerini azaltmak ve çevreye daha duyarlı bir çözüm sunmak isteyenlerin pelet soba kullanımına yöneldiği gözlemleniyor.

Pelet soba, özellikle kömür ve doğalgaza alternatif olarak tercih edilmeye başlandı. Bu sobalar, odun talaşının işlenmesiyle elde edilen peletlerin yakılmasıyla çalışıyor. Hem ekonomik hem de çevreye duyarlı olması nedeniyle, kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. 

B35B982F Bb3F 448D B76F D9F963A7Ea86

Şanlıurfa'da özellikle kırsal kesimlerde pelet soba kullanımı her geçen yıl artarken, bu değişim aynı zamanda enerji tasarrufu sağlayan bir çözüm olarak da dikkat çekiyor. Yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle birlikte, pelet soba kullanımı daha fazla ilgi görmeye başladı. 

Pelet soba kullanıcıları, bu yeni ısınma yönteminin ev ekonomisine katkı sağladığını, ısınma maliyetlerinin önemli ölçüde düştüğünü belirtiyor. Ayrıca, pelet sobaların hava kirliliğini azaltma noktasında önemli bir avantaj sunduğunu ifade ediyor.

Pelet soba satıcısı İbrahim Halil Çadırcı, konuyla ilgili İLKHA’ya konuştu.

8Cfbaa2F 0C2D 4636 Afeb 12D64D80D274

“Peletler alev aldıktan sonra kendiliğinden yanmaya devam eder”

Çadırcı, “Pelet soba, günümüzde yaygın olan sobalara göre daha ekonomik, daha temiz ve daha çevre dostu bir seçenektir. Sıkılaştırılmış çam peletlerini sobamızın haznesine koyduktan sonra, alttan pürmüz yardımıyla yakıp alev aldırıyoruz. Peletler alev aldıktan sonra kendiliğinden yanmaya devam eder. Ne kadar yandığıyla ilgili net bir süre verilmesi zor olsa da ortalama olarak saat başı 1 kilo 300 gram ile 1 kilo 700 gram arasında bir tüketimi vardır. Bu sobanın avantajlarından biri, odun ve kömürün kalorisi %78 iken, sıkılaştırılmış çam peletinin kalorisi yüzde 98'dir.” dedi.

“Mümkün olduğunca pelet kullanımını öneriyoruz”

Pelet soba çeşitlerini ve etkilerini anlatan Çadırcı, “İki çeşit pelet sobamız bulunmaktadır: Bir iç mekanda, bir de dış mekanda kullanılan model. Dış mekân sobalarımıza sadece uçan pelet dışında bir yakıt kullanılamazken, iç mekan sobalarımızda fındık ve fıstık kabuğu da yakıt olarak kullanılabilir. Bu kullanımların hiçbir zararı yoktur; ancak biz, mümkün olduğunca pelet kullanımını öneriyoruz. Peletlerde kesinlikle duman tütmesi ve geri tepme olmaz ancak diğer yakıt ürünlerinde bunlar yaşanabilir. Eski sobalara göre bu sobalar, toz ve duman salmaz, kullanım açısından çok zahmetli değildir. Sabahları kovayı çıkarıp kül dökme veya evin kirlenmesi gibi sorunlar yoktur. Sobalarımızın alt kısmında küçük bir hazne bulunur, burada biriken kül bir torbadan bir avuç çıkar. Bu külü aldıktan sonra temizlik yapmadan tekrar kullanılabilir.” diye konuştu.

“İnsan vücuduna zararı yoktur”

Pelet sobanın kesinlikle zehirlenmeye sebep olmayacağının altını çizen Çadırcı, “Çam peleti sobalarında geri tepme, duman tütme veya karbonmonoksit zehirlenmesi mümkün değildir ve bugüne kadar böyle bir durum yaşanmamıştır. Eğer kullanılan alanda duman birikse bile bu dumanın insan vücuduna zararı yoktur. Sadece hafif bir öksürük yapabilir. Ancak herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadığı gibi inşallah bundan sonra da yaşanmaz.” şeklinde konuştu.

D0851365 8A7B 4E4C 97C0 B38F1A65Bb3E

“Bağ ve bahçelerde, kafelerde bu sobalar tercih edilmektedir”

Fiyatlarından bahseden Çadırcı, rağbetin arttığını belirterek şunları söyledi:

Şanlıurfa’da ilkokul öğrencilerinden Gazze’ye destek Şanlıurfa’da ilkokul öğrencilerinden Gazze’ye destek

“Pelet sobalarımızın fiyatları 6.000 TL'den başlayıp, 15.000 TL'ye kadar çıkmaktadır. 2 borulu sobalarımız 35 metrekareyi ısıtır ve fiyatı 6.750 TL'dir. 3 borulu sobalarımız da aynı büyüklükteki alanı ısıtarak 8.250 TL'ye satılmaktadır. 4 borulu sobalarımız ise 100 metrekare alanı tek başına ısıtarak 11.750 TL'ye satılmaktadır. Sobalarımızın üst kısmında yakıt tankları bulunur. Peletler bu tanklara boşaltılır ve burada muhafaza edilir. Yakıt tankları yaklaşık 12 kilo pelet alır. Alt kısmında bir pürmüz bulunur ve pürmüz yardımıyla peletler yakılarak alevlendirilir. Haznedeki peletler yanmaya başladıktan sonra, üstteki yakıt tankından otomatik olarak taze peletler aşağıya iner ve yanmaya devam eder. Geçtiğimiz yıldan bu yana bu sektörde hizmet vermekteyim ve Şanlıurfa genelinde bağ ve bahçelerde, kafelerde bu sobalar tercih edilmektedir.”

Kaynak: İLKHA