Güncel

Hukukçu Kanat: Anayasa toplumun değerleriyle uyumlu olmalı

Yeni anayasanın toplumun değerleriyle, toplumun benimsediği örf ve adetleriyle, toplumun kendini hissettiği bütün durumlarla bütünlük içinde olması gerektiğini dile getiren Avukat Kanat, yapılması düşünülen yeni anayasada devletin İslam dini ve Müslümanlıkla da barışık olması gerektiğini ifade etti.

"Aradan geçen 80-90 yıllık zarfında bazı durumları unutmuş bulunmaktayız" diyen Kanat, Büyük Millet Meclisi açıldığı vakit Sancak'ı Şerif taşındığını ve Kur'an'ı Kerimin el üstünde tutulduğunu söyledi.

"Anayasa toplumun değerlerinden uzaklaştı"

Ayrıca Meclis açılırken Meclis Başkanının arkasında bir ayeti kerime yazıldığını anımsatan Kanat, "Şura Suresinin 38'inci ayeti. 'Onlar işlerini istişareyle görürler.' Ayeti kerimesi belki bir yönetimin, cumhuriyetin ya da devletin yönetiminde en önemli düsturdur. Bizlerin bunları hatırlaması gerekir. Bizler böyle bir Meclis'in açılışından geliyoruz. Meclis'in açılışı böyle gerçekleşmiştir ve aradan çok uzun bir süre de geçmemiştir. Bu süre içinde maalesef darbe anayasalarıyla var olan ilk duruş git gide kötüye doğru gitmiştir ve anayasa toplumun değerlerinden uzaklaşmıştır." dedi.

"Toplum devletle çatışmasın, devlette toplumu öteki görmesin"

Darbeler sonrası ortaya çıkarılan mevcut anayasanın halkın diniyle, inancıyla, örf ve adetleriyle bir çatışma içerisinde olduğunu vurgulayan Kanat, "Bu da toplumu birbirinden ayırmaktan başka bir işe yaramamıştır. Toplumun değerleriyle uyumlu bir anayasa olması gerekiyor ki toplumla devlet çatışmasın, devlet toplumu öteki olarak görmesin. Biz maalesef başka ülkelerin kutsallarını, değerlerini, adetlerini almışız ancak maalesef kendi değerlerimizle çatışma içinde olmaktan bir türlü vazgeçmemişiz. Umarım yapılacak yeni anayasa bunun önünde bir engel olur." diye konuştu.

"Toplum yeni anayasayı sahiplenmelidir"

Anayasadaki kimi düzenlemelerin, düzeltmekten çok bozmaya yaradığına dikkat çeken Kanat, şöyle devam etti:

"Bu aralar düzenlenmesi istenilen yeni bir anayasa çalışması var. Tabi bunu umut ediyoruz ama nasıl ve ne şekilde olması gerektiği oldukça önemlidir. Yeni anayasa öncekini aratmamalı, öncekinden çok daha faydalı olmalıdır. Topluma çok daha fazla bir şeyler verebilmelidir. Toplum yeni anayasayı sahiplenmelidir. Toplum anayasayla var olabilsin, rahat edebilsin. Toplum anayasayla yaşadığı dinden utanmasın, çekinmesin. Toplumu değerlerinden uzaklaştırmayacak, aksine barıştıracak, yaklaştıracak bir anayasa olmasını umut ediyoruz. Bu sadece siyasilerin işi değil, bu bütün toplumu ilgilendiren bir meseledir. Bütün toplumun görüşü alınmalıdır. Toplumda değer görüş, toplumun öncüsü sayılan kanat önderlerinden görüş alınması gerekir. Yeni anayasa çok kapsayıcı, toplumcu bir şekilde hazırlanmalıdır." (İLKHA)