HÜDA PAR Milletvekili Şahzade Demir'in, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Taşdelen köyünde barajların oluşturduğu riskler ile alakalı verdiği soru önergesine karşılık Tarım ve Orman Bakanlığı cevap verdi.

Bakanlıktan verilen yanıtta, "Risk durumunun detaylı belirlenmesi amacıyla süreç başlatıldı" ifadelerine yer verildi.

Demir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılması için TBMM’ye verdiği soru önergesinde Taşdelen köyünü ziyaretlerinde, köy halkının birtakım mağduriyetlerini dile getirdiğini aktardı.

Taşdelen köyünün, yaklaşık 1500 nüfusu ve 275 hanesiyle iki dağ arasında zor coğrafi şartlara sahip bir konumda bulunduğunu belirten Demir, köyün yukarı tarafında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından belli aralıklarla inşa edilmiş 3 adet barajın bulunduğunu ifade etti.

Barajların bulunduğu bölgelerin, heyelan ve benzeri afetlerin yaşanmasına elverişli yerler olduğuna dikkat çeken Demir, "Köylüler, bu barajlarda yaşanması muhtemel heyelan gibi afetlerde köy halkının büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağı endişesini taşımaktadırlar. Bu nedenle, köyün kendi arazilerinin bulunduğu güvenli bir bölgeye taşınmasını talep etmektedirler. Bu konuda yetkililerden yardım beklemektedirler." dedi.

Demir, önergede şu soruları yöneltti:

1- Taşdelen köyü civarındaki barajların inşası sırasında bölgenin heyelan ve diğer doğal afet riskleri göz önünde bulundurulmuş mudur? Bu risklerin önlenmesi için hangi tedbirler alınmıştır?

2- Köy halkının barajların oluşturduğu riskler nedeniyle taşınma talebi Bakanlığınız tarafından değerlendirilmekte midir? Bu konuda herhangi bir plan veya proje mevcut mudur?

3- Taşdelen köyünün güvenli bir bölgeye taşınması durumunda, köy halkının mevcut arazilerinin yeni yerleşim yerinde kullanımı nasıl sağlanacaktır?

Şanlıurfa'da bir avukat bıçaklı saldırıya uğradı Şanlıurfa'da bir avukat bıçaklı saldırıya uğradı

4- Köylülerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için DSİ ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği yapılmakta mıdır?"

Bakanlıktan yanıt: "Risk durumunun detaylı belirlenmesi amacıyla süreç başlatıldı"

HÜDA PAR Milletvekili Demir'in bu soru önergesine karşılık Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından cevap verildi.

İlgili cevapta şunlar kaydedildi:

"Kavşaktepe Barajı inşası öncesinde bölgenin tabii jeolojik yapısından kaynaklanan heyelan ve kaya düşmeleri yaşanmıştır. Olası yamaç malzemesi akmalarından Kavşaktepe Barajının gövde ve su alma yapısı korumak maksadıyla baraj sağ sahilinde şev düzenlemeleri ve iksa duvarı yapılmıştır. Bölgede yapılan arazi çalışmaları neticesinde Kavşaktepe Barajı mansap kısmında bulunan heyelan ile ilgili incelemelerde bulunulmuştur. Söz konusu heyelanın Kavşaktepe Barajı yapımı kaynaklı olmadığı tespit edilmiş olup risk durumunun detaylı belirlenmesi ve buna yönelik gerekli tedbirlerin alınması amacıyla jeolojik-jeoteknik çalışmaların AFAD ve DSİ koordinasyonunda yapılması için süreç başlatılmıştır. " denildi.