Türkiye Gündemi

HÜDA PAR Muş İl Başkanlığı'ndan "Boğulma vakalarına önlem alınsın" çağrısı

HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, kentte sıklıkla meydana gelen boğulma vakalarına karşı tedbir alınmamasına tepki gösterdi.

En son geçtiğimiz günlerde Muş'ta serinlemek için girdikleri Alparslan 1 Baraj Gölü'nde 2'si çocuk 5 kişi akıntıya kapılarak hayatını kaybetmişti.

Merkeze bağlı Bostankent köyünde hayatını kaybedenler toprağa verildi. Kentte sıklıkla meydana gelen boğulma olaylarına karşı önlem alınmamasına tepki gösteren Çağlayan, bir an önce bir arama kurtarma ekibinin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Herhangi bir boğulma vakasına karşı çevre illerden ekip çağrıldığını belirten Çağlayan, ekipler ulaşana kadar 5-6 saatlik zaman geçtiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde serinlemek için girdikleri baraj suyunda akıntıya kapılarak hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır dileyen Çağlayan, 'Geçtiğimiz günlerde merkeze bağlı Bostankent köyünde bir boğulma olayı yaşandı. Maalesef bu olayda 5 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu vesileyle tekrardan hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, geride kalan yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.' temennisinde bulundu.

Her yıl Muş'ta boğulma vakaları yaşanıyor

Her yıl kentte boğulma vakalarının yaşandığına dikkat çeken Çağlayan, 'İlimizde hemen hemen her yıl bu üzücü olayları yaşıyoruz. Murat Nehri, Ağrı'dan başlayarak Fırat'a ulaşıncaya kadar 722 kilometrelik bir mesafedir. Bunun büyük bir kısmı Bulanık ve Malazgirt'i kapsayan Muş Ovası'ndan geçmektedir. Dolayısıyla Murat Nehri'nin çevresinde yerleşim alanları var. İnsanlarımız zaman zaman çeşitli vesilelerle Murat Nehri'nin kenarına gelip ihtiyaçlarını gideriyorlar. Bilindiği üzere, Murat Nehri üzerinde Alparslan-1 ve Alparslan-2 barajlarımız var. Bu barajların da etrafında yerleşim alanları var. Bostankent köyümüz de aynı şekilde bu yerleşim alanlarından bir tanesi. İnsanlarımız bir vesileyle barajın kenarına gidip ihtiyaçlarını gidermişler veya serinlemek istemişler. Maalesef bu üzücü olay meydana gelmiştir.' diye konuştu.

Boğulma vakalarına karşı önlem yok!

Boğulma vakalarına karşı Muş'ta ciddi anlamada tedbir alınmadığını vurgulayan Çağlayan, arama kurtarma ekiplerinin bir an önce oluşturulması gerektiğini belirtti.

Çağlayan, 'Muş'ta tedbir noktasında çok ciddi bir eksiklik görüyoruz. İlimizde yaşanan her boğulma vakasında, çevre illerden arama kurtarma ekipleri ve dalgıç çağırıyoruz. Sınır illerinin tam merkezindeyiz. Diyarbakır, Ağrı, Van, Elazığ, Erzurum illerine hemen hemen eşit mesafededir. Her bir boğulma vakasıyla karşılaştığımızda bu illerden dalgıç çağırıyoruz. Arama kurtarma ekiplerinin ilimizde olay mahalline gelinceye kadar yaklaşık 5-6 saat geçiyor ve bu ciddi bir süredir. Zaman zaman baraj suları bırakıldığında, su çok akıntılı bir hal alıyor. Boğulma olayının yaşandığı noktada dalgıçlar geç kalınca, bazen kilometrelerce ötede cenaze ancak bulunabiliyor. Bazen arama kurtarma çalışmaları günlerce sürebiliyor. Böyle olunca da hem vatandaşlarımız arasında bir gerginlik yaşanıyor hem de yakınlarını kaybeden vatandaşlarımızın tepkileri gittikçe artıyor. Bu acı katlanarak büyüyor.' dedi.

'Arama kurtarma ve dalgıç ekipleri oluşturulsun'

Son olarak arama kurtarma ekiplerinin bir an önce oluşturulması çağrısında bulunan Çağlayan, şunları kaydetti:

'İlimiz riskli bölgeler arasında bulunuyor. Kentimizde hem baraj hem su kanalları hem de göletler var. Arama kurtarma ekiplerinin olmaması ilimiz açısından çok büyük bir eksikliktir. Arama kurtarma ve dalgıç ekiplerinin eğitilmesi için bir an önce adım atılmasını bekliyoruz. Bu elzem bir durumdur. Şayet böyle bir çalışma varsa da kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.' (İLKHA)