Ağustos 2019'da Hindistan'ın iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP), anayasanın 370. maddesini yürürlükten kaldırarak Keşmir'in özel statüsünü iptal etti. Yasa, savunma, dış ilişkiler ve iletişim konuları dışında, Hindistan parlamentosunun eyalette yasa koyma yetkisini sınırlamıştı.
O zamandan beri, yaklaşık 12 milyonluk Müslüman çoğunluklu topraklarda seçilmiş bir yerel hükümet olmadı. Bunun yerine, Yeni Delhi tarafından atanan bir vali tarafından yönetildi.
Modi'nin iktidara üçüncü kez geldiği haziran ayında seçmenler ulusal seçimlere katılırken, bu 2014'ten bu yana ilk yerel seçimler oldu.
Muhalefetteki Ulusal Konferans (NC) ve Kongre partilerinin ittifak kurarak hükümeti kurması beklenirken, sonuçlar açıklanmasıyla halk sevinç gösterilerinde bulundu.
Seçim Komisyonu rakamları ittifakla seçime giren muhalefetteki Ulusal Konferans ve Kongre'nin meclisteki 90 sandalyeden 47'sini kazandığını, 27 sandalyeye sahip BJP'ye karşı tartışmasız bir üstünlük sağladığını gösterdi.
Bazıları seçimi, Hindistan federal hükümetin bölgenin özel statüsünü kaldırma kararına yönelik fiili bir referandum olarak nitelendirdi. (İLKHA)