Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen onaylı randevu sistemi, hastaların sağlık hizmetlerine daha düzenli ve etkin bir şekilde erişimini sağlamayı amaçlıyor. Ancak, uygulamada bazı zorluklarla karşılaşılıyor.

Bu noktada, hastaların sistemi daha iyi anlamaları ve uyum göstermeleri için daha fazla bilgilendirme yapılması gerekiyor.

Bu sistemin, sağlık hizmetlerinin verimliliğini artırmayı hedeflerken, hastalar için bazı zorlukları da beraberinde getirdiğini belirten Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Çağdaş Kaynak, sistemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Başhekim Kaynak, sistemin detaylarını paylaşarak, vatandaşların bu yeni düzene uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.

"65 yaş üstü ve kanser hastaları, onaylı randevu sisteminden muaf"

Randevuların mutlaka bir gün önceden akşam 8'e kadar onaylanması gerektiğini ifade eden Kaynak, "Onay gerçekleşmediği takdirde ertesi gün hastaneye geldiklerinde karışıklık yaşanabiliyor. Bu durum, iki gün içinde alınan randevular için geçerli değildir. 65 yaş üstü ve kanser hastaları ise onaylı randevu sisteminden muaftır, onlar için böyle bir şart yok." dedi.

Özellikle bazı hastalar, randevu aldıklarını düşünseler de onaylamadıkları için randevularının iptal edilmesi gibi bir sorunla karşılaştıklarını ifade eden Kaynak, bu durumda, hastaların onay sürecini daha iyi anlamaları için daha fazla bilgilendirmenin şart olduğuna dikkat çekti.

Onaylı randevu sisteminde, randevuyu onaylayıp gelmeyenlerin 15 gün boyunca aynı branş için randevu talebi oluşturamadığına dikkat çeken Kaynak, "Bizim sahada yaptığımız gözlemlerde randevu sistemine uyumun bir miktar sağlandığını görüyoruz. Ancak, özellikle randevuyu onaylama ile ilgili olarak bölgemizde sıkıntılar yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

"Onaylı randevu sisteminde yaşanan sıkıntı, talepte bulunan hastaların genelde randevu aldıklarını sanmalarıdır"

Vatandaşların randevularını onaylamalarının, sağlık hizmetlerinin düzenli ve kesintisiz sunulmasına büyük katkı sağlayacağına vurgu yapan Başhekim Kaynak, "Vatandaşlarla sürekli iç içeyiz, hastalardan bu konularda geri bildirimler alıyoruz. Onaylı randevu sisteminde yaşanan sıkıntı, talepte bulunan hastaların genelde randevu aldıklarını sanmalarıdır. En büyük sıkıntı burada gerçekleşiyor. Alınan randevunun ek onaylama gerektirdiğini vatandaşlarımıza iyice anlatmamız gerekiyor. Diyelim ki vatandaş 20 gün önce randevu aldı. Randevusuna iki gün kala, onay işlemini en geç bir önceki akşam 8'e kadar yapması gerekiyor. Eğer onay vermezse, randevusu kendiliğinden iptal oluyor. Bu durum göz ardı edilmemelidir. Bütün vatandaşlarımızdan ricamız, randevu onayını dikkate almalarıdır," çağrısında bulundu. (İLKHA)