İslami Direniş Hareketi (HAMAS), toplantının Filistin halkının ulusal birlik ve direniş taleplerini görmezden geldiğini, halkın umutlarını boşa çıkardığını ve tek taraflı yönetimi pekiştirdiğini vurguladı.

Yapılan açıklamada, toplantının Gazze'de devam eden soykırım saldırıları, Batı Şeria ve Kudüs'te artan Yahudi yerleşimleri ile zorunlu tehcir politikaları karşısında ulusal sorumluluktan uzak bir tutum sergilediği belirtildi. Hamas, sonuçların siyonist saldırganlığa karşı etkili bir direniş duruşu oluşturamadığını ifade etti.

Açıklamada ayrıca, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Ulusal Girişim Hareketi ve Filistin Güçleri İttifakı’nın toplantıya katılmadığı, Demokratik Cephe’nin ise ilk oturumun ardından toplantıdan ayrıldığı hatırlatıldı. Bu durumun, ulusal birlik ruhuna zarar verdiği ve önceki uzlaşı anlaşmalarının hiçe sayıldığını gösterdiği belirtildi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın toplantı sırasında direniş güçlerine yönelik sarf ettiği hakaret içerikli sözlere de tepki gösteren Hamas, bu tür açıklamaların işgalin suçlarını örtbas etmeye hizmet ettiğini savundu.

Hamas açıklamasında, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ulusal ve demokratik temellerde yeniden yapılandırılması, ortak liderlik yapısının etkinleştirilmesi ve kapsamlı seçimlerin gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu. Açıklama, “Filistin halkı; direnişi benimseyen, şehitlerin kanına sadık ve haklarına sahip çıkan bir liderliği hak ediyor. Güvenlik işbirliği yapan, dış etkilere boyun eğen ve başarısızlığı sürekli hale getiren bir yapıyı değil," ifadeleriyle sona erdi.