Güncel

Hac ibadetinin aşamaları nelerdir, nelere dikkat edilmelidir?

Geçtiğimiz mart ayı itibariyle çekilen kura sonuçları neticesinde bu yıl kuraya katılan 2 milyon 426 bin 114 kişiden 83 bin 430 kişi Diyanet’in açıkladığı takvime göre 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında kutsal topraklara gidecek.

Hac ibadetinin önemi, hac öncesi yapılması gereken hazırlıklar, kutsal topraklarda hac ibadetinin yerine getirilmesinde takip edilmesi gereken aşamaları hakkında bilgi veren İnzar Turizm Temsilcisi Mehmet Emin Çağlı, anlaşma sağlanan seyahat acentelerinin vermesi gereken hizmetleri aktararak hacı adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.

"Haccı ve umreyi Allah için eksiksiz yerine getirin" ayetiyle hac ibadetinin Allah'ın emri olduğunu hatırlatan Çağlı, haccın İslam'ın 5 şartından biri ve namaz gibi farz olduğunu hatırlatarak her müslümanın imkanlar dahilinde hac yapmak mecburiyetinin olduğunu söyledi.

"Alışverişinizi 3'te 1 fiyatına burada yapın"

Son zamanda yaşanan depremlerde hayatını kaybedenlere taziyelerini bildiren Çağlı, "Öncelikle depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum. Diyanet işleri başkanlığı bu seneki hacı sayısını 84 bin 300 olarak açıkladı. Tabi ki bu seneki hac dönemi biraz farklı oldu. Burada depremin etkisi çok oldu. Mevcut hacı sayısı yeterli olmadığı gibi yedek ve yedeklerin yedeklerinden kayıtlar yapıldı. Hatta geçtiğimiz cuma gününe kadar da kayıtlar devam ediyordu. Yani Diyanet yeni bir ek kontenjan çıkararak listeleri tamamladı ve an itibariyle hac işlemleri nihayete erdi." ifadelerini kullandı.

Hacca gidiş öncesi yapılacak alışverişin Türkiye'de yapılmasını öneren Çağlı, "Hac gidiş-geliş tarihleri belli oldu. Mesela İnzar Turizm olarak hacılarımız 15 Haziran'da gidecek 16 Temmuz'da da dönecekler. Genel itibariyle hacı adayları fotoğraf çekimi ve pasaport işlemleri ile ihram, terlik, hediyelikler gibi birtakım eşyaları almalarıdır. Tabi ki hem hacılara hem de umrecilerimize tavsiyemiz alışverişlerini Türkiye'de yapmalarıdır. Buradaki fiyatlar Arabistan'a göre 3'te bir oranında daha uygundur. Nihayetinde orada satılan ürünler Türkiye ve çevre ülkelerden gidiyor. Önerimiz sadece oradan hurma ve zemzem suyu almalarıdır." şeklinde konuştu.

Çağlı, "Hacılarımız oldukça heyecanlı ve hasretle gidecekleri günü bekliyorlar. Adaylarımızın tümü pasaport işlemlerini tamamlamış ve bu adaylarımızla irtibat halindeyiz. İnşallah bu hacı adaylarımıza yönelik bir seminer düzenlemeyi hedefliyoruz. Hacca gitmeden bir hafta önce aşılarını yaptırmayı planlıyoruz." dedi.

"Acente olarak hacılara hizmet etmek bizim için Allah-u Teala'nın bir lütfudur "

Yaş ortalaması itibariyle özellikle ihtiyarların yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Çağlı, "Bu yıl ki hacılarımızın yüzde 70'i 65 yaş ve üstüdür. Bu 65 yaş üstü ihtiyarlarımız, hastalarımız veya yürüyemeyen hacılarımıza tekerlekli sandalyeler tahsis ederek gönüllülerimiz eşliğinde umrelerini yaptırıyoruz. İlk umreyi yaptıktan sonra otele dönüp istirahat edeceğiz. Çünkü ilk olması münasebetiyle ilk umre daima zordur. Hac ibadeti genel itibariyle zordur ve bunlardan en zoru da Arafattır. Bazı şeyler söylemekle olmuyor, yaşamak gerek." diye belirtti.

Suud yönetiminin yürüttüğü politika bu sene neticesinde her yıl olduğundan daha fazla bir yoğunluğu beklediklerini sözlerine ekleyen Çağlı şunları söyledi:

"Hacılarımızın tümünün en çok işiteceği kelime 'Hacı sabır' olacaktır. Çok meşakkatli bir yolculuk olmasından ötürü herkes birbirine sabrı tavsiye eder. Mesela otobüsle getirtilen hacılar Arafat'tan Mina'ya kadar olan 6 kilometrelik yolu yaya katetmeleri gerekiyor. Hasta ve yürüyemeyenler hariç tüm hacıların bu mesafeyi yürümesi gerekir. Şeytan taşlamadan sonra genel olarak gerek Diyanet ve gerekse özel şirketlerle gelen kafileler tavafını yapıp otele dönmeleri lazım. Fakat bu seneki haccın çok yoğun olacağını düşünüyorum. Çünkü kısa süre önce Ramazan umresine gitmiş birisi olarak şunu diyebilirim ki ne Mekke ne de Medine böyle bir izdiham görmedi. Her ne kadar Suud yönetimi hacı sayısını 3-4 olarak açıklasa da bu sene 5-6 milyon hacının kabul edileceği gözüküyor."

Seyahat acenteleri arasında İnzar Turizm'in verdiği hizmetleri özetleyen Çağlı, "Bu sene inşallah 12'nci kez kutsal topraklara gitmiş olacağım. Bizlerin 'İnzar Turizm' dememizin sebebini birlikte yolculuk edeceğimiz hacılarımız görecektir. Daha önce bizlerle yolculuk edenlerle görüşüyoruz ve aramızda öyle bir muhabbet, sevgi-saygı oluşmuş ki bu da orada gördükleri muamelenin neticesidir. Nitekim bu da Allah-u Teala'nın bir lütfudur." dedi.

"Bizler için anne-baba ne ise oraya gelen hacılarda aynıdır"

Çağlı, "İnzar Turizmin en çok dikkat ettiği şey hacılara hizmettir, insanlara gösterilen ilgi ve alakadır. Her zaman dile getirdiğim bir şeydir ki ilim her zaman oradaki insanlara etki etmez. Oradaki insanlara etki edebilecek unsur; hacıların ellerinden tutup Kâbe'ye götürmek, umre ve tavaf yaptırmak, soğuk su ikramında bulunmaktır. Onların tek tek odalarını ziyaret edip herhangi bir sıkıntılarının olup olmadığını, ihtiyaç durumlarını sorarak gerektiğinde hastalarımız için araç hazırlayıp hastaneye götürüyor, tedavi ettiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Hacıların genelinin yaşlı olmasından dolayı mevcut ilgi ve alakalarını biraz daha fazla yaptıklarını kaydeden Çağlı, "Oradaki ihtiyarların anne babamızdan farkı yok. Bizler için anne-baba ne ise oraya gelen hacılarda aynıdır. Otel odalarının tahsisi, havaalanına gidip gelirken bavulların taşınması, herhangi bir noktadan başka bir yere götürülmesi gibi hizmetlerde bulunuyoruz. Bazı şirketler hakkında 'getirip bizi buraya bıraktılar, ilgilenen yok' şeklinde şikayetler kulağımıza geliyor. Bunun yanında bazı firmalar bunu tamamen ticarete çevirmiş durumda. Yani manevi kısmını kaldırmış 'kazanç elde edeyim' düşüncesiyle maddiyata odaklanmışlar ama Allah'a hamdolsun ki İnzar Turizm'in böyle bir lüksü yok. İşimiz onlara hizmet etmektir." şeklinde konuştu.

"Haccın en önemli aşaması Arafat'ta yapılan vakfe duasıdır"

Hac süresince takip edilmesi gereken aşamaları sıralayan Çağlı, şu ifadelere yer verdi:

"Bu yıl inşallah hacılarımız 15 Haziran günü hacca gidecek ve kadın-erkek adaylarımızın tümüne havaalanına ihramlı gelmelerini tembihliyoruz. İhramlarını havaalanında giydireceğiz. Niyetlerini hem havaalanında hem de uçak içerisinde getirttikten sonra 'lebbeyk'ler eşliğinde Mekke'ye doğru yolculuğumuz başlayacaktır. Mekke'ye varır varmaz eşyalarımızı otele bıraktıktan sonra orada hazırda bekleyen otobüsümüze binerek ilk umremizi gerçekleştireceğiz."

Mekke'ye varan kimsenin ilk yapacağı şeyin umre olduğunu ve bununda vacip olduğunun altını çizen Çağlı, "İkinci aşamada Arafat vardır. Arafat'a gidip oradaki gecesini dualarla geçirmesi gerekir. Sonraki aşama ise Arafat'taki vakfe duasıdır. Aslında en önemli vakit budur yani ikindi namazının öğle vaktine takdim edildiği esnada yapılan duadır. İşte bu yapılan duadan sonra adaylarımız hacı oluyor. Orada bulunan hacılar bunu net bir şekilde kalplerinde hissedebiliyor, 'Allah-u Teala beni affetti' diyebiliyor. İhlaslı bir şekilde hac yapanlar Allah'ın izniyle bunu anlayabiliyor." ifadelerini kullandı.

Çağlı, "Akşam ezanının okunmasıyla beraber Arafat terk edilir ve Müzdelifeye gidilir. Yaklaşık 6 kilometrelik yaya yolculuktan sonra küçük, orta ve büyük şeytanı taşlamaya geçilir. Taşlama bittikten sonra otele geçilir, saçlar kesilir ve hac ibadeti tamamlanmış olur. Normal şartlarda bir tavaf daha yapılması gerekir fakat oluşan izdihamdan dolayı genelde Diyanet tavaf aşamasını 2 veya 3 gün sonrasına erteliyor." dedi. (İLKHA)