Doç. Dr. Uluca, gereksiz antibiyotik kullanımının zararlarına dikkat çekti
Türkiye'de halk arasında her hastalığa 'antibiyotik gerekir' gibi yanlış bir kanaatin olduğunu belirten Doç. Dr. Ünal Uluca, gereksiz antibiyotik kullanımının oluşturduğu zararlara dikkat çekti.
Doç. Dr. Uluca, gereksiz antibiyotik kullanımının zararlarına dikkat çekti

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ünal Uluca, çocukluk döneminde kullanılan antibiyotiklerin neden olduğu zararlara ilişkin İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Antibiyotiklerin tüm yaş gruplarına göre belli bir takım sakıncaları bünyesinde barındırdığını belirten Uluca, hekimler olarak ilaçlarda kâr, zarar hesabı yaptıklarını dile getirdi.

Hastalara ihtiyaç halinde antibiyotik verdiklerini vurgulayan Uluca, antibiyotik verirken de temkinli olmak gerektiğinin altını çizdi.

"Alerji yapma potansiyeli var"

Gereksiz kullanılan antibiyotiklerin kişilere faydadan çok zarara verebileceğine dikkat çeken Uluca, "Gereksiz yere antibiyotik ilaç kullanımı boğazımızda ve bağırsaklarımızdaki florayı etkileyebiliyor. Bu da antibiyotiğin kullanım sayısına göre değişkenlik gösterebiliyor. Antibiyotiklerde esas sıkıntılardan birisi eğer gerekli bile olsa kullanıyorsak alerji yapma potansiyeli var. Kullanırken mutlaka bunları göz önünde bulundurmamız gerekiyor." dedi.

"Gereksiz antibiyotik florayı bozar"

Antibiyotiklerin mutlaka hekim tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini dile getiren Uluca, "Virüs enfeksiyonlarında antibiyotiği hiçbir zaman kullanmayız. Peki, ne zaman kullanırız? Ancak bir virüs üzerinden başka bir bakteri enfeksiyonu eklenirse o zaman antibiyotik kullanımı gerekebilir. O yüzden burada vurgu yapmamız gereken şey; Bir gereksiz antibiyotik florayı bozar ve ikincisi alerji potansiyeli taşır. Bir viral enfeksiyonda antibiyotik kullanıyorsak gereksiz yere vücudumuza kimyasal almış oluyoruz. O yüzden burada hekimlerimize müsaade ederek ve onlara durumu çok iyi anlatmalıyız." ifadelerini kullandı.

"Her hastalıkta antibiyotik gerekir gibi yanlış bir kanaat var"

Antibiyotikleri sadece yeni doğan bebekler ve çocuklar değil tüm hastalar için risk oluşturduğuna vurgu yapan Uluca, şu tavsiyelerde bulundu:

"Risk bütün hasta grupları için söz konusudur. Türkiye'de her hastalıkta antibiyotik gerekir gibi yanlış bir kanaat var. Hasta yakınlarımız, özellikle ebeveynlerimiz çocuklarımızın anne ve babaları hekimlere ve sağlık çalışanlarına antibiyotik yazdırması konusunda kesinlikle ısrarcı olmasınlar.

Gerçekten gerekiyorsa antibiyotik kullanalım. Geçirdiğimiz enfeksiyonların büyük çoğunluğu viral enfeksiyonlardır. Yani üst solunum enfeksiyonlarının yüzde 60-70'i viral enfeksiyonlardır ve bunların çoğuna antibiyotik kullanımı gerekmiyor. Antibiyotiği daha az kullanmamız gerektiği düşüncesiyle yaklaşırsak hem kendimizin sağlığını hem de toplumun sağlığını bu anlamda korumuş oluruz." (İLKHA)

 

Kategori: Sağlık & Yaşam
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-