YKS adayları için tercih maratonu başlıyor
27 Temmuz ile 8 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak tercih maratonu, sonuçların açıklanması ile birlikte başladı.
YKS adayları için tercih maratonu başlıyor

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) geride kalırken 3 milyon 527 bin 463 adayın geleceğini şekillendirecek tercih süreci başladı.

ÖSYM, tercih kılavuzunu internet sitesinde yayımladı. Tercihler 27 Temmuz ile başlayıp 8 Ağustos'a kadar sürecek ve ÖSYM'nin aday işlemleri sisteminden yapılacak. Adayların 24 tercih hakkı bulunacak.

Öğrencilerin tercih yapmadan önce dikkat etmeleri gereken önemli hususlar olduğunu ifade eden Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay,  bunlara dikkat edilmediğinde hem zaman kaybı hem de iş imkânı bulamama gibi sonuçlarla karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çekti.

Tercih yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Öğrencilerin tercih yaparken mutlaka bir rehber öğretmenin öncülüğü ve danışmanlığında tercih yapılması önerisinde bulunan Dr. Ay, "Tercih yapmadan önce bir tercih listesi hazırlamamız gerekiyor. Tercih listesi hazırlarken de bir takım ölçülere uymak zorundayız. İlk ölçümüz ne olacak? İsteğimizin, kabiliyetimizin olduğu ve gelecekte iş bulma imkân bulabileceğimiz bir bölümü tercih etmemiz lazım, bu ilk önceliğimiz olmalıdır." dedi.

Tercih sıralamasında dikkat etmemiz gereken sıralama nedir?

Alınan puana göre ve 3 aşama şeklinde hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Ay, "İlk önce aldığımız puanın birkaç binin üstünde tercihler vereceğiz. Puanımız seviyesinde olan bazı tercihler vereceğiz ve puanımızın birkaç bin altında olan tercihleri vereceğiz ki tercihlerimiz boşa düşmesin. Diğer bir hususta okumak istediğimiz bölüm ve üniversitenin özelliklerini araştırmamız lazım. Tercih edeceğimiz üniversitenin imkânlarını, olanaklarını bilmeli ve ona göre tercih yapmalıyız." önerisinde bulundu.

Tercih yaparken öğrencilerin 'bu üniversiteyi kazanamam' şeklinde yanılgılara düştüklerini ifade eden Dr. Ay, "Öğrencilerin 3 aşamalı tercih yöntemini kullanarak hareket etmeleri durumunda bu onlara yardımcı olacaktır." dedi.

"Öğrenci ailesinin istediği bölümü değil kendi yeteneğine uygun bir bölümü seçmeli"

Öğrencinin, ailesinin istediği bölümü değil kendi kabiliyetine ve yeteneğine uygun bir bölümü tercih etmesi gerektiğini ifade eden Dr. Ay, "İstemediğimiz bir bölümü tercih ettiğimiz vakit 1 veya 2 yıl okuduktan sonra o bölümü bırakabiliyoruz. Bu da yıl kaybına sebebiyet verir. Nitekim çevremizde üniversiteye yerleşip te o bölümü bırakıp başka bölüme hazırlanan çok fazla öğrenci vardır. Bunlar tercih kurbanlarıdır." ifadelerini kullandı

"Tercih sınav kadar önemli bir husustur"

Yakın arkadaşlarla aynı üniversite okumak için bir tercih ölçümüzün olmaması gerektiğini dile getiren Dr. Ay, "İstediğimiz bölümleri tercih etmemiz ve gelecekte iş imkânı bulunan bölümleri seçmemiz gerekiyor. Böyle yaparsak başarıyı yakalamış oluruz. Aksi durumda okuduğumuz bölümü sevmediğimiz için bırakma ihtimalimiz çok yüksek bir ihtimaldir." dedi

Velilere önemli uyarı!

Öğrencinin puanı ne olursa olsun veliler bir yadırgama içerisinde olmamaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Ay, "Veli, Öğrenciyi başka bir öğrenci ile kıyaslamamalıdır. Başkası bu kadar puan aldı, sen düşük puan aldın, sen işe yaramıyorsun, tembelsin gibi bir takım ifadeler öğrenciyi zedeler. Morali bozuk olan öğrenci daha kötü olur. İstemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz, bu neden ile sınavı dünyanın sonu olarak görmemeliyiz. Öğrencimiz tercihini yapacak, bunlardan hiç biri gelmese bile seneye tekrar hazırlanıp istediği bölüme yerleşme ihtimali vardır. Veli, çocuk üzerinde baskı kurar, moralini bozarsa, kişiliği ve guru ile oynarsa öğrenciyi tümden kaybedebilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

Kategori:
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-