DİSKİ Genel Müdürü Tutşi: Aşırı ve yanlış su tüketimi sorunu devam ederse su kesintileri olabilir
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresinin Diyarbakır Merkezinde yüzde 48,89’dan yüzde 35,53’e indirme bilgisini paylaşan DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Fırat Tutşi, son zamanlarda artan bilinçsiz su tüketimine dikkati çekti.
DİSKİ Genel Müdürü Tutşi: Aşırı ve yanlış su tüketimi sorunu devam ederse su kesintileri olabilir

Basın mensupları ile bir araya gelen DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Fırat Tutşi, Diyarbakır'da üretilen içilebilir suyun sınırsız ve sorumsuz kullanmaya devam edilmesi durumunda su kesintileri yapmak zorunda kalabileceklerini belirtti.

" Su zengini, suyla bereketlenmiş bir memleketimiz var"

Tutşi, "Temiz içme suyu arıtma ve temin merkezlerimiz 3 metreküp saniyeye göre projelendirildi. Günlük 285 bin metreküpün üzerinde temiz su üretiyoruz. Ortalama 22 bin metreküp su da gözeli kaynağımızdan alıyoruz. Bu da demek oluyor ki biz günlük 305 bin metreküp su üretiyor; 327 bin 236 abonemize 1 Milyon 27 bin 435 hemşerimize her gün kesintisiz temiz içme suyu temin ediyoruz, edebiliyoruz. İnsanların içecek su bulamadığı dünyanın su kıtlığından bahsettiği bu çağda bereketli Dicle’mizle, 6 barajımızla, kusursuz çalışan tesislerimiz ve tüm şehri saran şebeke ağlarımızla su varlığında hiçbir sıkıntımız yok. Su zengini, suyla bereketlenmiş bir memleketimiz var." dedi.

"Sıcak geçtiği bu 1-2 aylık dönemde su kesintileriyle mücadele ediyoruz"

Son 2 yılda Diyarbakır merkezinde kayıp kaçak oranının yüzde 48,89’dan yüzde 35,53’e indirdiklerini belirten Tutşi, "Buna rağmen özellikle yaz aylarında, havaların aşırı sıcak geçtiği bu 1-2 aylık dönemde su kesintileriyle mücadele ediyoruz. Bunun sebebi çok basit. Verilerimizle sabit. Bizim kaynak yetersizliğimiz yok, bilinç yetersizliğimiz var. Aşırı ve yanlış su tüketimi sorunumuz var. DİSKİ olarak, son 2 yılda yaptığımız tüm işlerimizde Diyarbakır’ımızın suyunu en doğru biçimde yönetmeyi, yeni ve sürdürülebilir bir su bilinci oluşturmayı, bugün ve gelecek sorumluluğumuz bildik. Son iki yılda kayıp kaçak oranımızı Diyarbakır merkezinde yüzde 48,89’dan yüzde 35,53’e indirdik. Yani günlük 23 bin metreküp suyumuzu kurtardık." ifadelerini kullandı.

"Hemşerilerimizden bahçelerini musluklarından akan suyla sulamamalarını önemle rica ediyoruz"

Herkesten günlük sadece 10 litre su tasarrufu beklediklerini belirten Tutşi, "10 litre su tasarrufunu nasıl sağlayacağız? 10 litre su tasarrufu, sizin duştan 5 dakika önce çıkmanızdan geçiyor. Bulaşıklarınızı makinede veya kapta tek seferde yıkamanızdan, balkonunuzu her gün yıkamamanızdan geçiyor. Ayrıca bu 10 litre, arıttığımız temiz içme sularıdır. Hemşerilerimizden bahçelerini musluklarından akan suyla sulamamalarını önemle rica ediyoruz. Bu ve bunun gibi basit uygulamalarla büyük zenginliğimizi, suyumuzu koruyabiliriz. Bilinçsiz kullanan abonelerimizi, bilinçli abonelerimizin arasına katarak ilerleyebiliriz. Kişi başı 10 litre günlük 10 bin metreküp su kazanmak demektir. Suyumuzu dikkatli kullanmak zorundayız. Suyumuzu sınırsız ve sorumsuz kullanmaya devam etmemiz durumunda herkes bilsin ki Diyarbakır’da bu yaz su kesintileri yapmak zorunda kalacağız. Bu kesintilere ihtiyacımız olanın 2 katı su ürettiğimiz halde katlanmak zorunda kalacağız. Kişi başı su tüketimimiz ortalama 120-150 litre gün olması gerekirken biz 303 litre gün tüketiyoruz. Kesintilerin süresi ilgili herhangi bir öngörümüz de maalesef yok. Çünkü sınırsız ve sorumsuz kullanım alışkanlığı herhangi bir hesap ve öngörüye müsaade etmiyor. Bir kez daha üstüne basa basa söylemekte fayda görüyorum. Eğer suyumuzu dikkatli kullanmazsak yaz aylarında su kesintileri yapmak kaçınılmaz olacak. Her hemşerimiz 10 litre tasarruf ederse DİSKİ 10 bin metreküp su tasarrufu etmiş olacak ve su kesintisine gerek kalmayacak." şeklinde konuştu.

Tutşi, son olarak konuşmasını şu şeklide sürdürdü:

"Su kesintisi yapıyor olmak inanın en çok bizim gücümüze gidiyor. Hiçbir hemşerimizin su kesintisiyle karşı karşıya kalmasını istemiyoruz. Kaynaklarımız zaten yeterli. İhtiyacın ötesinde. Ancak bunu sorumsuz ve sınırsız dağıtamayız. Biz ne kadar su zengini olursak olalım, suyumuzu kontrolsüz kullanmaya devam edersek o zenginlik bize yine yetmeyecek. Sevgili Diyarbakırlılar, tasarrufla su kesintisini siz bitireceksiniz. Allah rızası için suyunuza sahip çıkın. 10 litrelik tasarrufu uygulayın. Biz de suyu kesmek zorunda kalmayalım. Unutmayalım ki su hazinemiz, DİSKİ’nin kaynakları, yatırımlarımız; Diyarbakır’da yaşayan 1 milyon 800 bin insanın ortak kaynağı. Arıtma tesislerimiz, köylere açtığımız kuyularımız, mevcut 6 barajımız, insanımızın ortak varlıkları ve sadece bugün burada yaşayanların değil, bugün doğan ve yarın doğacak her bir hemşerimizin de ortak varlıklarıdır." 

Kategori: Yerel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-