TÜBİTAK Liseler Arası Araştırma Projesi'nde Diyarbakırlı öğrenciler Türkiye 2’ncisi oldu
​Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından düzenlenen "TÜBİTAK 2204-A Liseler Arası Araştırma Yarışması"nda Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı "Zihnimizdeki Labirent" adlı proje 2’nci seçildi.
TÜBİTAK Liseler Arası Araştırma Projesi'nde Diyarbakırlı öğrenciler Türkiye 2’ncisi oldu

TUBİTAK, lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamak amacıyla liseler arası araştırma projesi yarışması düzenledi.

Biyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih, teknolojik tasarım, Türk dili ve edebiyatı ile yazılım olmak üzere 12 ana alanda düzenlenen yarışmanın sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı.

Açıklanan listede "Değerler Eğitimi" alanında Diyarbakır Şehit Halit Gülser İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı "Zihnimizdeki Labirent" isimli proje bölgede 1'inci, Türkiye genelinde 2'nci oldu.

Ömer Sertakan

"25 bin başvuru arasında ‘Zihnimizdeki Labirent’ projesi 2'nci seçildi"

Projenin hazırlanması, amacı ve hedef kitlesi hakkında açıklamalarda bulunan Şehit Halit Gülser İmam Hatip Lisesi Din Kültürü Ahlak Bilgisi ve Proje Danışman Öğretmeni Ömer Sertakan, bu projedeki temel amaçlarının gençler arasında inançla ilgili akıllarına takılan sorulara cevap bulmak olduğunu söyledi.

Proje kapsamında yaptıkları anket sonuçları ile ilgili önemli detayları aktaran Sertakan, "Yaptığımız anket çalışmalarında çok da abartıldığı gibi inanç konusunda öğrencilerin deizm veya ateizme yönelmelerinin olmadığını, kulaktan dolma algı amaçlı oluşturulan bir durum olduğunu gördük." dedi.

Okullarında her yıl öğrenciler tarafından TUBİTAK'a proje başvurularının yapılmakta olduğunu söyleyen Sertakan, "Bu sene geçmiş yıllara oranla projeler konusunda daha fazla katılım oldu. 25 bin başvuru arasında projemiz 'değerler eğitimi' kapsamında olmuştu. Türkiye finalinde bu alanda 16 proje kalmıştı. Bizler 2'nci olarak ödül almaya hak kazandık." ifadelerini kullandı.

"Projedeki amaç, inanç konusunda zihinlerdeki çıkmazlara çözüm bulmaya çalışmak"

Projeyi hazırlayan 9’uncu sınıf öğrencilerinden Havva Solmuş, amaçlarının gençlerin inanca dair zihinlerinde var olan sorulara çözümler bulmaya çalışmak olduğunu ifade etti.

Solmuş, "Değerler Eğitimi kategorisinde ‘Zihnimizdeki Labirent’ olarak seçtik. Projemizin amacı Z kuşağı olarak tabir edilen biz gençlerin manevi değerlerimizin kaynağı ve dayanağını oluşturan dini inanca dair zihinlerinde var olan düşüncelerin veya meydana gelen çıkmazların neler olduğunu tespit etmek ve bu konuda ki ihtiyaca elimizde ki imkanlar dahilinde çözümler bulmaya çalışmaktır. Hem çağımızın teknoloji çağı olmasından hem de genç arkadaşlarımızın en çok sosyal medyadan istifade ettiklerini öğrendiğimizden dolayı Youtube kanalı açtık." şeklinde konuştu.

Sosyal medya alanında çalışma yürütmelerinin nedenlerine değinen Solmuş, "Bunun sebebi de en çok kitleye oradan ulaşabileceğimizi düşündük. Kanalımız şu ana kadar iyi bir ivme yakaladı. Anketlerden elde ettiğimiz veriler sonucunda arkadaşlarımıza 7 soru soru sormuştuk. Onların da merak ettikleri soruları sormak için boş bir yer ayırdık. Yazdıkları sorular neticesinde de soru cevap kartları oluşturduk. Yazdıkları soruları kartların ön kısmına alarak en iyi ve kısa cevaplar yazmaya çalıştık." diye belirtti.

Hedef kitlenin genç kuşaklar seçilmesi hususunu açıklayan Solmuş, şunları söyledi:  "Bu proje özellikle lisedeki arkadaşlarımıza yapmamızın sebebi de bu zamanda genç arkadaşlarımız var oluşlarını sorgulamaya çalışıyorlar. Eğer sorularına cevap bulamazlarsa çıkmazlara giriyorlar. Bizde bu yüzden bu yaşlarda bu projenin uygun bulduk. Biz biliyoruz ki ağaç yaşken eğilir. Biz bu yaşlarda kendimize neyi düşünürsek ileriki zamanlarda da düşünce yapımız o şekilde sürecektir. Bizde genç yaştaki arkadaşlarımıza bu fikirleri aşılayabilmek için böyle bir proje başlattık." şeklinde konuştu.

"Sosyal medya kanalıyla geniş kitlelere ulaşıp arkadaşlarımızın akıllarına takılan sorulara cevap vermeye çalışıyoruz"

Öğretmen Sertakan danışmanlığında Solmuş'la beraber projeyi hazırlayan öğrencilerden Esra Gülsever ise baş döndüren teknolojik gelişmelerle birlikte genç arkadaşlarının çevresinden bir kopukluk yaşadığını ve bunun da manevi değerlerin kaynağı olan dini inançlara zarar verebilme endişesini gündeme getirdiğini belirterek, arkadaşları bir arayış içindeler mi? Zihin dünyalarında bir kopuş mu yaşamaktalar? sorularına cevap ararken bir anket çalışması başlattıklarını söyledi.

6 farklı lisede 237 öğrenciyle anket çalışması yaptıklarını kaydeden Gülsever, "Ankette sorduğumuz sorulardan biri de dini inanç ve yaşamla ilgili merak ettiğiniz konuların cevaplarının bir arada bulunduğu bir sosyal medya ağının olmasını ister misiniz? Yüzde 67 oranında 'çok isterim' ve 'isterim' cevabını gördük. Bunun sonucunda 'zihnimdeki labirent' labirent adlı youtube kanalımızı oluşturduk. Bu kanalla geniş kitlelere ulaşıp genç arkadaşlarımızın akıllarına takılan sorulara cevap vermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Gülsever, "Burada 'zihnimizdeki labirent' adlı projemize uygun bir maket hazırladık. Bu maketimizde zihnimizdeki şüphe ve tereddütlerin giderilmediği ve kişiyi çıkmaza sokan bir maketimiz var. Buradaki soru-cevap kartları yoluyla şüphe ve tereddütlerin giderildiği ve daha temiz bir zihne ulaşan ikinci bir maketimiz var. Buradaki amacımız ise genç arkadaşlarımıza şüphe ve tereddütlere karşı bu zihinleri çoğaltmaktır." dedi. 

Kategori: Eğitim
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-