Çocukların beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?
​Okul ve okul öncesi çağındaki çocukların beslenmeleri ile besinlerine takviye edilen ek vitaminlerin olumlu ve olumsuz yönlerini aktaran uzmanlar, sağlıklı beslenmesi noktasında anne-babanın rolünün önemli olduğunu söylüyor.
Çocukların beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?

Okul öncesi çocuklara evde verilen ek gıdaların uzmanların denetiminde olması gerektiğini ve gerektiğinden fazla vitamin ve mineral takviyesinin organlara zarar verebileceğini belirten Diyetisyen Hatice Koyuncu, çocukların sağlıklı beslenmesi hususunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Öncelikle çocuklara ek gıda ve vitamin desteğini kimin verdiğine bakılması gerektiğine dikkat çeken Koyuncu, "Ek gıda gerekli durumlarda diyetisyenin belirlediği ölçü ve aralıklarda kullanılmalıdır. Vitamin ve mineral takviyesi ise hekim kontrolünde yapılan taramalar sonucu eksiklik durumunda hekimin reçete etmesiyle kullanımı elzemdir. Yani eksiklik varsa vitamin ve mineral takviyeleri çocukların büyüme, gelişim, okul başarısı ve fizyolojik sağlığı için faydalı olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Çocukların bilişsel ve davranışsal becerilerinin gelişimi için sağlıklı beslenmeleri şart"

Çocuklara gerektiğinden fazla vitamin ve mineral takviyesinin toksin etki yaparak organlara zarar verdiğini belirten Koyuncu, "Bu noktada sağlıklı beslenme ile bu takviyelerin önüne geçmek mümkündür. Nitekim çocukların büyüme, gelişim, bilişsel ve davranışsal becerilerinin gelişimi ile öğrenme potansiyellerinin tamamına ulaşmaları için sağlıklı ve çeşitli besinlerle beslenmeleri gerekir. Yine bu nokta da ebeveynlerin beslenme konusundaki farkındalıkları önem arz ediyor. Öğretmenlerin de sağlıklı beslenme bilincinde olması ve okulda çocuklara bunu aşılaması gerekmektedir." dedi.

Çocuklara beslenme alışkanlığı konusuna da değinen Koyuncu, öncelikle çocukların ebeveynleri taklit ettiği gerçeğine karşın anne-babanın sağlıklı beslenmesi gerektiğinin altını çizdi. Taklit konusunda beslenmenin yanı sıra psikolojik etkenlere de dikkat çeken Koyuncu, aynı zamanda ebeveynlerin sofrada tartışmaması gerektiğini, bu durumun çocuğun iştahı üzerinde kötü etki oluşturduğunu söyledi.

"Kendileri için yiyecek hazırlamalarına izin verilmeli, teşvik edilmeli, eğlenceli hale getirilmeli"

Ebeveynlerin çocuklar üzerinde yemek yeme baskısı kurmaması gerektiğine vurgu yapan Koyuncu, yemek öğünleri, porsiyon miktarı ve beslenme alışkanlığı oluşturma hususunda ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Yemek saatleri düzenli olmalı, sevmedikleri besini yemeye zorlanmamalıdır. Yemek porsiyonları kendisinin yiyeceği ölçüde, yaşına uygun ve gereksinimlerine göre hazırlanmalıdır. Ara öğünler küçük porsiyonlar halinde olmalıdır. Kendileri için yiyecek hazırlamalarına izin verilmeli hatta teşvik edilmelidir. Yemek yemeyi eğlenceli hale getirmek, tabakları süslemek çocuklara yemek yemeyi sevindirecektir. Her konuda olduğu gibi yemek yeme konusunda da diğer çocuklarla kıyaslanmamalılar. Okul çağı çocuklarının beslenme çantalarına sağlıklı ve çocuğun sevdiği yiyecekler bırakılmalı. İştahsız çocuklarda yemekten bir saat önce şekerli ve sıvı besin verilmeli, yemek sırasında çocuğun sıvı alımı sınırlandırmamak gerekir. Son olarak çocuğa seçenekler sunarak yiyeceği kendisinin seçtiği imajı oluşturulmalıdır."

Kategori: Genel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-