Prof. Dr. Atlı: Bir bağımlılık ne kadar erken yaşta başlarsa beyin de o kadar hasar görür
Bağımlılığın sadece gençleri değil, 7'den 70'e kadar herkesi etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Abdullah Atlı, bizleri en çok korkutan durumlardan biri çevrimiçi oyun bağımlılığı olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Atlı: Bir bağımlılık ne kadar erken yaşta başlarsa beyin de o kadar hasar görür

Teknoloji ve internet bağımlılığına dikkat çeken Dicle Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Merkezi Müdürü ve Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdullah Atlı; İnternet, oyun, ekran, telefon, tablet ve çeşitli isimlerle anılan bağımlılık türleri 7'den 70'e kadar değil, 2 yaşından 102 yaşına kadar herkesi etkilemekte olduğunu söyledi.

Telefon ve tabletle geçirilen zamanın, çocuklarımızı yorduğu gibi erişkinleri de yorduğunu söyleyen Atlı, "Erişkin psikiyatrisi olarak anne ve babalardan bu sözü çok duymaktayız, 'Hocam çocuğumuz internet ve telefon bağımlısı ne yapmalıyız?' ama maalesef kendimizde bağımlıyız çoğu zaman farkında değiliz. Bu anlamda anne ve babalara seslenmek istiyorum. Çocuğumuzu telefon ve tabletten ayırmak için, kendimiz de telefon ve tablet saatlerimizi ayarlamamız lazım. Çocuğumuzun yanında 3-5 saat telefon elimizde olduğu halde çocuğumuzun yüzüne hiç bakmadan zaman geçirirsek 10 yaşındaki çocuğa 'telefonu elinden bırak' dersek çocuğa çok inandırıcı gelmiyor ve inandırıcı da değildir." şeklinde konuştu.

"Çocuklarımız internet üzerinde bir şeyleri araştırırken karşılarına uygunsuz reklamlar çıkması büyük tehlike oluşturuyor" 

Abdullah Atlı

Atlı, "Kumar bağımlısı olan bir hastam 'Hocam kumar bağımlısıyla ilgili internette tedavisi nasıl oluyor diye bakarken sağda solda bir sürü kumar bahis sitelerinin reklamları çıktı.' dedi. Bu tehlike büyüklerde olduğu gibi çocuklarımız için de geçerlidir. Maalesef çocuklarımız çevrim içi internet bağımlısı olup bir şeyleri araştırırken çocuklarla ilgili çizgi film izlerken ya da ödevleri incelerken sağında ve solunda bazen cinsel ve kumar içerikli bir sürü reklam içeren siteler önlerine çıkmaktadır. Bu da büyük bir tehlike oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

"Bir maddeye veya bir duruma bağımlı olmak başka bağımlılıklarının önünü açıyor"

Bir bağımlılık ne kadar erken yaşta başlarsa beyin de o kadar hasar gördüğünü dile getiren Atlı, "Bu sadece internet ve oyun bağımlısı için tek değil esrar, eroin, kokain ve bütün bağımlılıklar için de öyledir. İnternet ve oyun bağımlığı ne ise ve beyinde ne yapıyorsa eroin ve kokain gibi maddeler de beyin de onu yapıyor. Bir maddeye veya bir duruma bağımlı olmak başka bağımlılıklarının önünü açıyor." diye belirtti.

Çocuklarımızı bazı tehlikelerden korumak için önce bizim tehlikelere karşı uyanık olmamız ve kendimizi muhafaza etmemiz gerektiğini söyleyen Atlı, "40 yaşındaki bir insanın telefonla geçirdiği sürenin beyni etkilemesi, 10 yaşındaki bir çocuğun telefonla geçirdiği sürenin beyni etkilemesi farklıdır. 10 yaşındaki çocuğun beynini daha fazla zedelemektedir. Biz bunu ancak telefonu elimizden bırakarak çocuğumuza anlatabiliriz. Yoksa kısır bir döngü halinde devam eder, 2 yaşından 102 yaşına kadar hepimizin geleceği kararır." dedi.

Kategori: Eğitim
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-