Gözlük için yıllardır verilen katkı payının değişmemesi tepki çekiyor
Devlet tarafından gözlük çerçevesi ve camı için verilen 50 TL'lik katkı payının 2005 yılından beri değişmemesi göz hastalarının ve gözlükçü esnafın tepkisini çekiyor.
Gözlük için yıllardır verilen katkı payının değişmemesi tepki çekiyor

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2005 yılından bu yana, 3 yılda bir olmak üzere gözlük çerçeve bedeli olarak ödediği miktar 37 lira 80 kuruş olarak biliniyor. Gözlük camı için ödenen katkı ise 11 TL civarında.

Görme sorunu yaşayan bir vatandaşa toplam ödenen katkı payı ise 50 TL. Bu rakamlar 17 yıldır hiç değişmedi.

Bu duruma tepki gösteren gözlükçü esnafından Yaşar Alican konuyla ilgili şunları söyledi:

Yaşar Alican

Optik sektöründe 2005 yılından bu yana zam almadık, devlet hastaya 45-50 TL ödeme yapıyor. Bütün maliyetler arttığı gibi gözlük sektöründe de arttı. Gelen hasta reçete ile geliyor, reçetede yazılan numarayı alamıyor maalesef. Çünkü vatandaştan talep ettiğimiz zaman ödeme yapamadıkları için sıkıntı yaşıyoruz. Kamunun buna duyarlı olmasını talep ediyoruz. Sonuçta onların bir hakkıdır, ödemeyi az yapınca farkını biz almak zorunda kalıyoruz. Çünkü öyle yapmazsak mesleğimizi devam ettiremiyoruz. Vatandaşlardan CİMER'e yazı yazmalarını istiyoruz. Haklarına daha fazla ödeme yapılsın ki biz de rahat bir şekilde mesleğimizi icra edelim.

Alican, "2005'ten bu yana devletin ödediği gözlük camı ve çerçevesi numaradan numaraya değişkenlik göstererek 50-52 TL gibi bir ödeme yapıyor. Şu an bize gelen bir çift gözlük camının maliyeti 50 TL olmuş. Hiçbir özelliği olmayan en düşük gözlük fiyatı 150 TL civarındadır. Devletin ödediği 50 TL, geriye kalanı vatandaş ödüyor. Vatandaş da ödeyemiyor, biz de sıkıntı yaşıyoruz. Bu tür sorunlarda vatandaşların da bilinçli olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Görme sorunu yaşayan vatandaş Mehmet Güneş ise tepkisini şöyle dile getirdi:

Mehmet Güneş

"Özel Bağlar Hastanesinde katarakt göz ameliyatı oldum. Göz kontrolüne gelerek doktor bana gözlük yazdı. Devlet bana 2 bin 500 TL maaş veriyor. Bu maaşla kiramı mı ödeyeyim? Çocuk mu okutayım? Evin masrafını mı yapayım? Gözlüğün farkını mı ödeyeyim? Devlet bize 10 TL veriyorsa halen de 10 TL veriyor, hiçbir fark üstüne atmamış. Biz alamıyoruz, devlet bize bu yükü yüklemiş bunun altından nasıl kalkacağız? Yazık günahtır, her şeye zam geliyor. Gözlük de alamıyorum, gözüm kör olsun kalkıp evime giderim. Gözlük alacak param yok ki! Devlet bize bunu layık görüyorsa, biz de çekeriz."

Kategori: Genel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-