Yabanardı - Şeyhandede Şelaleri "Tabiat Parkı" oldu
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde bulunan Yabanardı-Şeyhandede şelaleleri ile arasındaki vadi, tabiat parkı ilan edildi
Yabanardı - Şeyhandede Şelaleri


Diyarbakır’ın keşfedilmemiş doğal güzelliklerini ortaya çıkarmak ve kentin turizm potansiyelinden daha fazla pay alması amacıyla başlatılan girişimler neticesinde Yabanardı-Şeyhandede şelalelerini kapsayan vadi "Yabanardı- Şeyhandede Tabiat Parkı" oldu.

Çermik ilçe merkezine 35, kent merkezine 125 kilometre uzaklıkta bulunan alanla ilgili Çermik Kaymakamlığı, Büyükşehir Belediyesi, Çermik Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğünce ortak çalışma başlatıldı.

Yaklaşık 6 ay süren çalışma sonucu 86 hektarlık, 2 büyük ve bir küçük şelale, 2 mağara ile arasında orman ve akarsu ekosistemlerinin bir arada bulunduğu vadinin; doğa yürüyüşü, dağcılık, tırmanma, kamp, flora ve fauna gözlemciliği, yaban hayatı seyir terası ve kuş gözlemciliği gibi birçok etkinliğe imkân tanıyacak potansiyele sahip olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü'nce, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı.

Genel Müdürlük, Tarım ve Orman Bakanlığına yaptığı başvuruda alanın taşıdığı tabii kaynak değerleri ve rekreasyon potansiyeli sebebiyle Milli Parklar Kanuna göre alana tabiat parkı statüsünün verilmesinin uygun olacağını belirtti.

Bakanlıktan olumlu karar

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 7 Aralık’ta verdiği olurla, "Yabanardı-Şeyhandede" şelalelerini kapsayan vadi tabiat parkı olarak ilan edildi. Alınan kararla bölge, koruma altına alınarak herhangi bir tahribatın oluşması engellenecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi yakın zamanda başlatacakları projeyle bölgenin turizme kazandırılması ve günübirlik ziyaret edecek doğa tutkunlarının ihtiyaçlarını karşılayabileceği doğaya uygun tesisler inşa edecek.

Kategori: Kültür & Sanat
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-