Diyarbakır'da soya tarla günü etkinliği düzenlendi
​Diyarbakır merkez Kayapınar Çölgüzeli Mahallesinde İI Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Progen Tohum iş birliğinde düzenlenen tarla gününde soya tarımının potansiyeli çiftçilere gösterildi.
Diyarbakır'da soya tarla günü etkinliği düzenlendi

Bölgede sulu tarımda alternatif bitki olarak kabul edilen soya üretiminin geliştirilmesi için çaba sarf edilirken yaklaşık 2 bin dekar ekim alanına ulaşıldı.

Tarla günü olarak düzenlenen etkinliğe katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, eki alanı olarak ulaşılan 2 bin dekarı yeterli göremediklerini belirterek "Önümüzdeki günlerde sulama alanları da gittikçe artacak. Biz burada sulu tarımda çeşitli ürünleri bu rekabetin içerisine katacağız. Ülkenin en önemli ve en çok ihtiyaç duyduğu ürünlerinden bir tanesi soyanın tarımının burada gelişmesini ileride hep beraber göreceğiz." dedi.

Atalar, " Elde edilen verim birinci üründe 350-400, 2'nci üründe 250 kilogram civarındadır. Bu sayede mısır ve pamuğa da alternatif olabilecek bir ürün. Pazar sıkıntısı yok. Ciddi anlamda yem rasyonunda kullanılan bir bitki. Özellikle yağ elde ediliyor. Yenilebilir protein oranı yüksek. Dolayısıyla ülkemize katma değeri olan ürünlerden bir tanesi." ifadelerini kullandı.

Ekim alanlarının ciddi anlamda artış göstermesi gerektiğine vurgu yapan Atalar, Daha çok eğitimini ve yayımını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda Diyarbakır’ımıza büyük ölçekte bir tarım hali olması gerekmektedir. Bizde bununla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Etkinlikte konuşan Progen Tohum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart ise soyanın birim alandan daha fazla ve ucuz protein sağlayan bir ürün olduğunu belirterek Rhizobium bakterisi vasıtasıyla serbest azotu toprağa kazandırması nedeniyle kendisinden sonra gelen ürüne dekara 8-9 kilogram civarında saf azot bıraktığını söyledi.

Fasulyenin bu özelliğinden dolayı alternatif ürün olan mısıra oranla yedide bir düzeyde azota gerek duyduğuna dikkati çeken Mart; toprağın çoraklaşmasını, nitrat kirlenmesini önlemek ve sürdürülebilir tarım için uygulanacak münavebede soyanın mutlaka yer alması gerektiğini belirtti.

Tarla günü etkinliği soya fasulyesi hasadına başlanarak sona erdi.

Kategori: Ekonomi
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-