Diyarbakır’da 5 bin yıllık sandık tipi mezar bulundu
​Diyarbakır Ergani ilçesinde bulunan Çayönü Höyüğü'nde başlatılan arkeolojik kazı çalışmasında ortaya çıkarılan 5 bin yıllık sandık tipi mezar tespit edildi.
Diyarbakır’da 5 bin yıllık sandık tipi mezar bulundu

Haberin galerisi için tıklayın!

Çayönü Höyüğü'nde bulunan 5 bin yıllık mezarın içerisinde, bütünlüğünü koruyan insan iskeleti ve hemen yanında çok ince işlenmiş kaplar bulunuyor.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bulunan Çayönü Höyüğü; bölgenin kültürel zenginliğinin ortaya çıkarılması ve turizme kazandırılması amacıyla arkeolojik kazılar devam ediyor.

Çalışmalar hakkında bilgi aktaran Özdoğan, neolitik çağın sonu ile bulunan mezar arasında 3 bin sene fark olduğunu ve mezarın yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait olduğunu belirtti.

Özdoğan, "Bu mezar bize 3 bin sene daha yakın. Aşağı yukarı 5 bin sene önceki bir mezar. Halbuki buradaki yerleşme çok daha eski bir yerleşme; onlar çanak çömlek kullanmıyorlar, çok farklı bir kültürleri var ama çok dinamik ve sürekli olarak da yeniliğe açık bir dönem ve topluluk. Dünyanın ilk betonunu yapıyorlar, kerpicini döküyorlar, o açıdan hakikaten mimari çok önemli şeyleri yapıyorlar ve tabi Çayönü, aynı zamanda neolitik için kullanılan terminolojinin de annesi."

Fırat’ın verimli topraklarına ulaşmak için Çayönü’nden geçmek zorunda olunuşuna dikkat çeken Özdoğan, bu bölgenin çok kritik, stratejik bir mevkide olduğu bilgisini verdi.

Yapılan kazı çalışmalarını yerinde görmek için bölgeye giden Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ise "Çayönü insanlığın yeryüzü macerasının ilkini yaşandığı bir bölgedir. İnsanlar göçebe hayattan yerleşik hayata burada geçti. İnsanların ilk kez gıda üretimine geçtiği, bakırın maden olarak sıcak ve soğuk olarak işlendiği yer Çayönü ve Diyarbakır çevresidir." ifadelerini kullandı.

Karaloğlu, "Bu sene bulunan sandık tipli mezarın Çayönü'nü 3 bin sene bugüne yaklaştırdı. İçerisinde pişmiş, farklı formlarda çok ince, zarif ve estetik kapların bulunduğunu gördük. Kapların içerisinde ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Açıldığında onları da öğreneceğiz. Bizim bütün amacımız, Diyarbakır'ı tarihiyle, kültürüyle ve medeniyet değerleriyle hak ettiği şekilde tekrar insanların gündemine taşımaktır. Bu çalışmaların Diyarbakır'ın dört bir tarafında devam ediyor ve yeni çalışmalar gelecektir." dedi. 

Kategori: Kültür & Sanat
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-