Diyarbakır'da Ahilik Haftası kutlandı
​Diyarbakır’da 34'üncü Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle gerçekleşti.
Diyarbakır'da Ahilik Haftası kutlandı

Merkez Sur ilçesi Dağkapı Meydanında gerçekleştirilen etkinliklere katılan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, mesleksizliğin işsizliğin en önemli faktörlerinden olduğunu söyledi.

Diyarbakır’ın tarihte halıcılık, ipekçilik, dericilik, maden işlemeciliği ve bakırcılıkta dünyanın en önemli üretim ve ticaret merkezi olduğunu vurgulayan Karaloğlu, Diyarbakır’ın bu konumunu 20'nci yüzyılın başına kadar devam ettirdiğini belirtti.

Diyarbakır esnaf ve sanatkarının cömertliği ve misafirperverliğiyle nam saldığını dile getiren  Karaloğlu, "Diyarbakır esnaf ve sanatkârının bu cömertliği, hayırseverliği, misafirperverliğinin temelinde esnafın piri olan Ahi Evran’ı Veli’nin öğretisi ve gelenekleri var. Ahilik sadece üyelerine mesleki eğitim veren bir teşkilat değil, insani ahlak ve inanç değerlerini yoğurarak hem mesleğini en iyi yapan hem de en iyi olan insani kamili yakalamak için uğraş veren bir teşkilattır." dedi.

"İnsanların meslek sahibi olmasının önemi hiçbir zaman değerini kaybetmedi"

Bugün yaşadığımız en büyük eksikliğin, meslek eğitimi olduğunun altını çizen Karaloğlu konuşmasına şöyle devam etti:

Meslek yoksa aş yok, aş yoksa bereket yok. Onun için Ahilik Teşkilatı çok önemli. Dün de önemli olduğu gibi yarın da önemini korumaya devam edecek. Bugün isim değiştirmiş olabilir, bugün ahilik teşkilatını esnaf odalarımız, başkanlarımız, birliğimiz sürdürüyor olabilir. Ama insanların meslek sahibi olmasının önemi hiçbir zaman değerini kaybetmedi ve kaybetmeyecek.

Konuşmaların ardından, yılın ahisi seçilen Şehmus Kaval’a Karaloğlu tarafından kaftan giydirilerek plaket takdim edildi.

Karaloğlu, Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal ile birlikte resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında birinci olan öğrencilere ödüllerini verdi.

Ahilik haftası dolayısıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ahiliği anlatan şed kuşatma töreni canlandırılırken vatandaşlara ahi pilavı dağıtılarak çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Kategori: Yerel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-