Diyarbakır Zinciriye Medresesi kan ağlıyor
Diyarbakır’da bulunan tarihi Zinciriye Medresesi 2013 yılından bu yana medrese olma yönünü yitirmesi ve kuruluş amacının dışında kullanılması büyük tepkilere neden oluyor.
Diyarbakır Zinciriye Medresesi kan ağlıyor

Diyarbakır merkez Sur ilçesinde yer alan tarihi Zinciriye Medresesi (Sincariye Medresesi) 2013 yılından bu yana medrese olma yönünü yitirmiş. Manevi atmosferinin ziyaretçiler tarafından bile hissedildiği medresenin kuruluş amacının dışında kullanılması tepkilere neden oluyor.

Kuruluşu hakkında farklı görüşler olsa da yaygın görüşe göre 1236 yılında Eyyubi hükümdarı Melik Salih Necmeddin döneminde yapılmıştır. Bazı kaynaklarda ise 1198 yılında Artuklular döneminde Kutbuddin Muzaffer II. Sökmen tarafından yaptırıldığı iddia edilmektedir. Diyarbakır Ulu Camii'nin batı tarafında bulunan medrese, Sincariye Medresesi olarak da bilinmektedir.

Yapıldığı tarihten 1. Dünya Savaşına kadar medrese olarak kullanılan tarihi mekân ardından müzeye çevrilmiş 1985 tarihi itibariyle Kur’an kursuna dönüştürülmüştür. Ancak tarihi medrese 2013 yılında bir kuruma tahsis edildi. Bu tahsisin ardından tarihi medresede farklı faaliyet ve etkinlikler yapılmaya başlandı. Bu nedenle medrese mahiyetini yitiren tarihi mekân manevi havasını da kaybetmeye başladı. Medresenin bahçesindeki bazı ağaçlar kesildi. Tepki çeken bu gelişmeler nedeniyle tepkilerini dile getiren medresenin eski öğrencileri, Tarihi Zinciriye Medresesine sahip çıkılmasını ve tarihi mekânın Kur’an kursuna dönmesini istiyor.

“Medresenin kapısına kilit vurularak tahrip olması ve Kur’an’dan uzak kalması bizi vicdanen yaralıyor”

Tarihi mekânın amacının dışında kullanılmasına tepki gösteren medresenin eski öğrencilerinden Ayşe Ay, İlim yuvası olan eski medresenin karşısında bir türkü-bar açıldığını, tarihi mekânın bir derneğe kiraya verildiğini ifade ederek tepkisini dile getirdi.

Ay, “Bu sesler camiyi ve medreseyi rahatsız ediyor. Bizler bu medresenin maneviyatına birebir şahit olduk, şimdi kapısına kilit vurularak tahrip olması ve Kur’an’dan uzak kalması bizi vicdanen yaralıyor, medresenin bir an önce eski ilim irfan dağıttığı günlere geri dönmesini istiyoruz. Biz medresenin o dernekten tekrar alınıp Kur’an’ın hizmetine verilmesini istiyoruz. Medresenin Kur’an kursuna dönüştürülmesini istiyoruz. Ben gerçekten bundan vicdan azabı duyuyorum. Çünkü Zinciriye Medresesi’nin maneviyatına birebir şahitlik ettim. Bu nedenle oranın tekrardan Kur’an’a kavuşturulmasını istiyoruz. Amacımız gayemiz budur.” dedi.

“Medresenin Kur’an kursuna dönüştürülmesini istiyoruz”

Zinciriye medresesinin eski haline getirilmesini isteyen eski öğrencilerinden Muazzez Daş, “Tarihi medresedeki ağaçların kesilmesi ve oraya yakın bir yerde müzik sesleriyle oranın maneviyatına zarar verilmesi ve oranın medrese dışında faaliyetler için kullanılmasını istemiyoruz. Biz sadece Kur’an kursu olarak faaliyet göstermesinden yanayız. Bu tür faaliyetler mekânın maneviyatına zarar veriyor. Bu şekilde tarihi mekânın manevi ortamı tahrip edilmemeli. Zinciriye Medresesi, medrese olmaktan çıkarıldığı günden bu yana o hali değişti. Farklı bir hale büründü. Biz eski öğrenciler olarak, eski medresemizi istiyoruz.” ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirdi. (AMED HABER)

Kategori: Kültür & Sanat
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-