Pirinç tanesi kadar robot ameliyat yapacak
Bilim insanları, gelecekte ameliyatlarda kullanılabilecek pirinç tanesi büyüklüğünde ve karmaşık manevralar yapabilen robotlar üzerinde çalışıyor.
Pirinç tanesi kadar robot ameliyat yapacak

Nanyang Teknoloji Üniversitesi bilim insanları, gelecekte ameliyatlarda kullanılabilecek pirinç tanesi büyüklüğünde robotlar üzerinde çalışıyor. Karmaşık manevralar yapabilen bu küçük robotları geliştirerek, beyin cerrahisi başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanmayı hedefliyorlar.

Doçent Lum Guo Zhan, robotları yönlendirmek için hassas bir biçimde manyetik alanların kullanıldığını söylüyor. Manyetik alanlar uygulanarak, robotlar bir operatör tarafından uzaktan kontrol edilebiliyor. Bir pirinç tanesi büyüklüğündeki yeni robotlar sayesinde mevcut robotların hali hazırda erişemediği alanlara ulaşmak mümkün hale gelebilecek.

Yapılan deneyler, robotların engelleri kolayca aşabildiğini gösteriyor. Elde edilen bu başarı, ulaşılması zor organlara yönelik cerrahi prosedürleri kolaylaştıracak.

Araştırmacılar, robotların gelecekte mikro ölçekli cihazlar üreten fabrikalarda da üretim esnasında kullanılabileceğini öngörüyor. Robotların üzerinde çok daha fazla çalışma ve deney yapılacağını belirten araştırmacılar, bu çalışmaların ardından robotların kademeli olarak piyasaya sürüleceğini söylüyor. Kaynak: İTO

Kategori: Bilim & Teknoloji
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-