Tarihte Bugün Neler Yaşandı?
25 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;
Tarihte Bugün Neler Yaşandı?

711: Tarık bin Ziyad Endülüs’ü fethetti

Tarık bin Ziyad komutasındaki İslam orduları Endülüs’ü, 7 günde fethetti. Aralarında Sahabe-i Kiram’ı görmekle şereflenmiş Tabiin’den zatların da bulunduğu İslâm ordusu, gemilerle Endülüs kıyılarına kadar ilerlemişti. Tarık bin Ziyad dört gemiyle, daha sonra kendi ismiyle anılacak olan Cebel-i Tarık Boğazı’ndan ordusunu karşı kıyıya geçirdi. Ordusunu bir araya toplayıp, önce üzerinde bulundukları dağın stratejik konumunu inceledi ve ani saldırılara karşı hazırlıklı olmak için ordugâhın etrafına tarihçilerin “Arap Surları” diye adlandırdıkları surları çektirdi. Ve buram buram kahramanlık kokan, ilahî coşkuyla dolu emrini verdi: “Şimdi gemileri yakın!”

‘Gemileri Yakmak’ deyiminin mimarı büyük İslam Komutanı, İspanya topraklarında ilk karşılaştığı orduyu kolayca yenip birkaç kale birden fethederek iç kesimlere doğru ilerliyordu. Bunu duyan İspanya Kralı, işin çok ciddi olduğunu anlamış, seferberlik ilan ederek bütün gücünü bir araya getirmiş ve büyük bir ordu ile İslam Ordusu’nun karşısına çıkmıştı. Ölüm kalım savaşı olan bu karşılaşmada Tarık bin Ziyad, burada işin bitirilmesi gerektiğini aksi takdirde mağlup olacaklarını anlamıştı. Bunun için ordusuna kahramanlık dolu bir hitapla seslendi ve en önde düşman saflarına hücum ederek savaşı başlattı. Çok çetin geçen çarpışmalardan sonra ispanya kralını öldürüp, 125 bin kişilik İspanya ordusunu darmadağın etti. Bu büyük orduyu yendikten sonra İslam Ordusu, İspanya’yı bir baştan bir başa yedi gün içinde fethetti.

1931: Yasakçı Matbuat Kanunu kabul edildi

Cumhuriyet döneminin ilk basın yasası olan Matbuat Kanunu kabul edildi. Yeni kanun “hilafet”, “saltanat”, “anarşizm”, “komünizm” yanlısı yayınlara, ilk kez açık yasak getiriyor; hükümete de “ülke çıkarlarına ters düşme” durumunda yayınları “geçici kapatma” yetkisi tanıyordu. (Yasakçı Matbuat Kanunu kabul edildi)

1943: Faşizm İtalya'da yasa dışı ilan edildi

Benito Mussolini'nin iktidardan düşürülmesiyle, faşizm İtalya'da yasa dışı ilan edildi.

1975: Türkiye Amerikan üslerine el koydu

Türkiye İncirlik dışındaki bütün Amerikan üslerine el koydu.

1978: Dünyanın ilk tüp bebeği doğdu

Dünyanın ilk tüp bebeği İngiltere Manchester’da doğdu. 2,6 kg ağırlığında doğan bebeğe Louise adı verildi.

2014: Hamas’tan intifada çağırısı

Kudüs ve Batı Şeria’nın değişik kentlerinde toplanan on binlerce Filistinliye, terör rejimi askerleri müdahale etti. Gerçek mermilerin kullanıldığı salodırı sonucu 2 Filistinli şehid oldu, en az 250 kişi yaralandı. Yaşananların ardından Hamas, “Batı Şeria’daki halkımızı kitlesel intifadaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı. 

Kategori: Genel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-