Tarihi Malabadi Köprüsü daha güzel olacak
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, tarihi Malabadi Köprüsü’nün görkemini ortaya çıkarmak için 30 bin metrekarelik alanda çevre düzenlemesi yapacak.
Tarihi Malabadi Köprüsü daha güzel olacak

Haberin galerisi için tıklayın!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan ve çevresi bakımsız olan Silvan ilçesine bağlı Malabadi Köprüsü, açık hava müzesine dönüştürülmesi için Park ve Bahçeler Daire Başkanlığınca proje hazırlandı.

Hazırlanan projede, Malabadi Köprüsü’ne dair farkındalık, aidiyetin arttırılması için her yaş ve kesimden ziyaretçinin alanı konforlu bir şekilde kullanması, keyifli zaman geçirmesi için 30 bin metrekare alana 18 bin 95 metrekare yeşil alan yapılacak.

Köprü çevresinde, meydan, kafeterya, mescit, seyir terasları, gezinti yolu, iskele, çocuk oyun alanı, tuvalet ve bebek bakım odaları, köprünün aydınlatılması ve köprünün farklı noktalarına, köprünün tarihi hakkında bilgilendirme panoları da yerleştirilecek.

Tarihi Malabadi Köprüsü’nün daha iyi görünmesi için akan suyun iki yakasına yapay sahil oluşturacak. Alanda gri tonlarda yapısal ve bitkisel peyzaj elemanlarına yer vererek köprünün görkemi ortaya çıkarılacak.

Aydınlatma elemanları da gri tonlardaki yapısal peyzaj alanlarına yerleştirilerek hem köprüye fiziksel olarak temas etmeleri engellenecek hem de köprünün üzerine gölge düşmeden ışıklandırılması sağlanacak.

Malabadi Köprüsü


1147 tarihli inşa kitabesine göre, Timurtaş b. İlgazi b. Artuk tarafından Artukoğulları Dönemi'nde inşa ettirilen ve 12'nci yüzyıl Selçuklu Dönemi anıtsal mühendislik-mimarlık başyapıtlarından olan tarihi Malabadi Köprüsü, 40.86 metre açıklığındaki sivri ana kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsüdür. Kemerin her iki yanından kervan ve yolcular için iki barınak oda da bulunmaktadır. (AMED HABER)

Kategori: Kültür & Sanat
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-