Diyarbakır Valisi Karaloğlu anadilleri korumanın devletin görevi olduğunu söyledi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin açmış olduğu 6 farklı dile eğitimin verildiği "Medeniyet Atölyesi"ni ziyaret eden Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Kürtçe dersine katıldı.
Diyarbakır Valisi Karaloğlu anadilleri korumanın devletin görevi olduğunu söyledi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'na bağlı Dil Geliştirme ve Koruma Şube Müdürlüğü tarafından Medeniyet Dilleri Atölyesini ziyaret eden Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, dil ve lehçelerin konuşulması alanlarında yapılan çalışmaları aktardı.

Medeniyet Dilleri Atölyesi'ne; Kürtçe, Zazaca, Arapça, Farsça, Süryanice ve Osmanlı Türkçesi olmak üzere toplam 6 branşa binin üzerinde kişinin müracaat ettiğini söyleyen Karaloğlu, kursa ilk etapta 650 civarında öğrenci ile başladıklarını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Türkçe'nin dışında konuşulan 10'a yakın farklı anadil olduğunu hatırlatan Karaloğlu, "Anadilleri koruyup geliştirmek bizim devlet olarak görevimizdir. Biz olaya böyle bakıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Türkçe'den sonra en çok kullanılan ana diller Kürtçe ve Zazaca Diyarbakır'da yoğun olarak kullanılan iki ana değerimizdir. İşte biz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak Kürtçe ve Zazaca'nın yanında; Arapça, Farsça, Süryanice ve Osmanlıca olmak üzere kurslar başlattık." ifadelerini kullandı.

"Son 18 yılda farklı dil ve lehçelerde çok sayıda karar alındı ve uygulandı"

Son 18 yılda Türkiye'de ana dille ilgili çok önemli kararlar aldığını söyleyen Karaloğlu, "Kursların açılması, okullarda seçmeli ders olarak okutulması, Devlet Radyo-Televizyon Kurumu'ndan farklı dil ve lehçelerde yayınların yapılması, farklı dil ve lehçelerde siyaset propagandası yapılması, üniversitelerimizde farklı dil ve lehçelerde lisans-yüksek lisans ve doktora programlarına açılması gibi çok sayıda karar alındı ve uygulandı." dedi.

Türkiye'de ana dili politik istismar aracı olarak kullanmanın bir hastalık halini aldığını belirten Karaloğlu, "Artık bu hastalıktan şehrimizi de ülkemizde kurtarmamız lazım. Bizim Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde konuşulan farklı dil ve lehçelerin ki biz bunlara 'Medeniyetimizin Dilleri' diyoruz, bunları korumak ve geliştirmek bizim zenginliğimiz. Biz olaya böyle bakıyoruz." şeklinde konuştu.

Halkın kendi anadillerini kullanması ve geliştirilmesi noktasında uygulamada farklı eksikliklerin olabildiğini ifade eden Karaloğlu, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bu eksikliği giderme adına bu adımı atıyoruz. Önümüzdeki dönemde bunu geliştirerek devam edeceğiz. Bize güvenip kurslarımıza müracaat eden Diyarbakırlı hemşerilerimize de çok teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum. İnşallah bu ve benzeri kültürel, eğitim etkinliklerimiz devam edecek." dedi. (İLKHA)

Kategori: Yerel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-