Çüngüş’te bağbozumu ve pestil yapımı başladı
Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde bağbozumu ve pestil yapımı vesilesiyle Tarım Orman İlçe Müdürü Deniz Yıldırım üreticileri ziyaret etti.
Çüngüş’te bağbozumu ve pestil yapımı başladı

Üreticilerin daveti üzerine İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım ile beraber Çüngüş İlçesi Mırgan Yaylasını ziyaret eden Tarım Orman İlçe Müdürü Deniz Yıldırım, Çüngüş’ün kendine has bir toprak yapısı ve iklimi olduğunu dile getirerek bağcılığın en iyi yapıldığı yerin Mırgan Yaylası olduğunu söyledi.

10 bin 50 dekar bağ alanı içerisinde bin dekarın Mırgan Yaylasında olduğunu belirten Yıldırım, “Bu özel tarım alanında dekara verim bir tona kadar çıkmaktadır. Üretim tamamen doğal şartlarda yapılmakta olup hayvan gübresi de dahil hiçbir gübre kullanılmamaktadır. Mırgan’daki üzümlerin hasadı diğer çeşitlere göre daha geç olmaktadır. Aynı zamanda alıcı fabrikalardaki yığılmayı engellemek için hasat işleri peyderpey yapılmaktadır.” dedi.

Aktaş Mahallesi'nde Çüngüş Bağcılığı ve üzüm ürünleri hakkında bilgi veren Yıldırım, Çüngüş’ün bağlarıyla tanınan ve üzüm ürünleriyle meşhur bir ilçe olduğunu dile getirerek “Boğazkere türünden yapılan pekmezler kan yapıcı özelliği ile ısrarla aranmaktadır. Her yıl bağbozumu ile birlikte üreticilerimizi bir telaş almaktadır. Üreticilerimiz sadece pestil ile yetinmez, aynı zamanda cevizli sucuk, kesme, helva da yapılır ki; uzun kış gecelerinde ikram edilecek yegâne yiyeceklerdir.” dedi.

Tüm bu iş ve işlemler hakkında yerinde bilgiler alınması sonrası İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım emeği geçen herkese teşekkür etti ve ihtiyaç fazlası ürünlerin ilçe dışına pazarlanması hususunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti. 

Kategori: Genel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-