Antep fıstığı baklavacıların yüzünü güldürüyor
Baklavanın vazgeçilmezleri arasında sayılan Antep fıstığındaki yüksek rekolte Gaziantepli baklavacıların yüzünü güldürüyor.
Antep fıstığı baklavacıların yüzünü güldürüyor

Türkiye'de Antep fıstığı üretiminin büyük bir bölümünün karşılandığı Gaziantep’te hasat dönemine az bir süre kalırken, geçen yıl Antep fıstığı üretiminin az olması nedeniyle tavan yapan fiyatların, bu yıl mahsulün rekoltesinin yüksek olması sebebiyle düşmesi bekleniyor.


Antep fıstığı üretiminin geçen yıl az olmasından dolayı ve spekülasyonlarla fiyatlar tavan yapmış ve bununla birlikte Antep fıstığı ve baklava fiyatlarında önemli artış yaşanmıştı.


Gaziantep'in önemli tarım ürünleri arasında yer alan kentin "Yeşil altını" olarak tabir edilen Antep fıstığında bu yıl 210 bin ton rekolte bekleniyor.


Antep fıstığında bu yıl rekoltenin yüksek olması çiftçilerle birlikte baklavacılarında yüzünü güldürüyor.


Gaziantep'te “Yeşil altın” olarak da tanımlanan Antep fıstığının fiyatında bir yılda yüzde 100 oranında yaşanan artıştan dolayı sıkıntılı günler yaşadıklarını belirten Gaziantep Baklavacılar ve Aşçılar Derneği (GABADER) Başkanı Bahattin Sökmen, yeni mahsulün çıkmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş beklediklerini ifade etti.


“Antep fıstığında bu yıl rekolte çok güzel”


Bölgede 2017 döneminde yaşanan olumsuz hava koşulları ve ağaçların genetik yapısı nedeniyle rekoltede yarı yarıya bir düşüş yaşandığını belirten Sökmen, “Antep fıstığında bir yıl ‘var’ yılı bir yılda ‘yok’ yılıdır. Geçen yılda ‘yok’ yılı olduğu için fıstık, karaborsacıların eline düştü. Bundan dolayı bayağı sıkıntılar içerisine girdik. Ama bu yıl Maşallah mahsul çok fazladır. Bu yıl rekolte çok güzel. Bu da bizi çok fazla sevindiriyor. Bu durum hem bizleri hem de çiftçilerimizi sevindiriyor. Bu durumdan hepimizin faydalanacağını düşünüyorum.” dedi.


Bu yıl rekoltenin 210 bin ton olmasının sektör için sevindirici olduğunu belirten Sökmen, rekoltenin yüksek olmasının çiftçilerle birlikte baklavacılarında yüzünü güldürdüğünü söyledi.


“Yeni mahsulün çıkmasıyla fiyatlar düşecektir”


Yeni mahsulün çıkmasıyla fiyatlarda düşüş beklediklerini ifade eden Sökmen, “Malum önümüzde Kurban Bayramı var. Kurban Bayramından önce fıstığın piyasaya çıkması çiftçiler içinde ve bizim içinde çok iyi olacak. Fiyatların düşmesini de bekliyoruz. Zaten yeni mahsulün çıkmasıyla fiyatlar düşecektir. Çünkü bayağı bir mahsulümüz var. Yani bu sene rekolte bizim için iyi. Şu an baklavada kullandığımız iç fıstığın fiyatı 160 liradır. Ama 15 güne kadar fiyatlar daha da düşecektir.” ifadelerini kullandı.


“Fıstık fiyatlarının yüksek olması bizi mağdur ediyor”


Sökmen, Antep baklavasının ana malzemesi olan fıstığın kilo fiyatının yüksek olmasından dolayı sektörün çok zor durumda kaldığını belirterek şunları söyledi:


“Fıstık fiyatlarının yüksek olması bizi sıkıntıya düşürüyor. Baklavada aynı gramajda fıstık kullanıyoruz ama fiyatlarda her hangi bir değişiklik yapamıyoruz. Bu nedenle de çok zararımız oluyor.”


“Baklava bayram sofralarının vazgeçilmezidir”


Antep fıstığında hasat döneminin Kurban Bayramı öncesine denk gelmesinin de sevindirici olduğunu belirten Sökmen, “Baklava Gaziantep’te ve diğer illerde bayram sofralarının vazgeçilmezidir. Bu nedenle inşallah bu bayramda baklavalarımızda yeni mahsul fıstık kullanacağız. Bu yıl inşallah iyi bir çalışma olacak. Çünkü yeterince üretimde var. Siparişlerimiz de bayağı var. İnşallah bu yıl hem biz hem de çiftçimiz sevinecektir. Bu yıl fıstığın fazla olmasından dolayı iyi bir bayram geçireceğiz. Çünkü hasat döneminin bayramdan önceye denk gelmesi hem bizim hem çiftçimiz hem de üreticiler için iyi oldu.”şeklinde konuştu.


“Fıstık fiyatlarında yüzde 50 oranında düşüş bekliyoruz”


Sökmen, “Bayrama 20 gün kala baklava üretimimizi artırıyoruz. Şu an fıstık fiyatları 160 liradır. İnşallah hasat dönemi başladığında bu fiyatın 100 liraya kadar düşmesini bekliyoruz. Yüzde 40-50 oranında bir düşüş bekliyoruz.”diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Kategori: Ekonomi
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-