Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, katıldığı özel bir televizyon programında mazot ve gübre desteği ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

mazot ve gübre desteği konusunda önemli açıklamalarda bulunan Yumaklı, "Mazot ve gübreyi temel desteklerimizin çıpası olarak kullandık. Bu destekleri ürün bazında belirledik," dedi.

Bakan Yumaklı, tarımsal destek ile ilgili merak edilen bir çok husus hakkında konuştu. Yumaklı'nın açıklamalarında öne çıkan başlıklar şunlardı:

"Dünya genelinde yeni normallerin yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Tarımsal üretimin yeniden planlanması gerektiği bir dönemdeyiz. Bu konuda iki yıldır çalışmalar yürütüyoruz ve 1 Ocak 2024 itibarıyla planlı üretime geçtik. Üretimi, ülkenin ihtiyaçlarına ve nüfus projeksiyonlarına göre planlamak gerekiyor. Hayvansal ve su ürünleri için bu süreç tamamlandı.

Mevsimsel Yağışlarla Dolan Devegeçidi Baraj Gölü Tarıma Can Suyu Oldu 8

Her ilde ziraat odaları, önder çiftçiler ve diğer paydaşlarla bir araya gelerek hangi bölgede hangi ürünlerin üretilmesi gerektiğini belirledik. Destekler çok çeşitliydi ve çiftçilerimiz bile bu çeşitliliği anlamakta zorlanıyordu. Bu nedenle 165 farklı destek kalemini sadeleştirerek üç ana başlık altında topladık: Temel destekler, planlama desteği ve üretim geliştirme desteği.

Mazot ve gübre desteğini ürün bazına indirerek sadeleştirdik. 13 ürün için destek sağlanacak. Hangi üründe ne kadar mazot ve gübre kullanılacağı belirlendi ve bu oranlar düzenli olarak güncellenecek. Temmuz ayında, çiftçilerimizin hesaplarında yaklaşık 6 milyar liralık destek vardı, ancak bu desteklerin etkinliği azalmıştı.

Tarımsal Destekleme Ödemeleri Hesaplara Aktarılıyor

Tarımsal destekleri, üretim döneminden önce ve üç yıllık bir plan dahilinde ilk kez açıkladık. Destek tutarları, mazot ve gübre gibi en önemli girdilere göre güncellendi.

Bu süreç, sektörde geniş bir kitleye anlatıldı ve tartışmaların ötesine geçildi. 13+1 stratejik ürünler arasında buğday, arpa, baklagiller ve yağlı tohumlar yer alıyor. Örneğin, buğday ve arpa ekiminde temel destek alınıyor. Belirlenen havzalarda yapılan buğday ekimine planlı üretim desteği de sağlanacak. Eskiden 185 lira olan destek, bu yıl için 342 lira olarak belirlendi. Ayrıca, su kısıtı olmayan ürünler için farklı destekler verilecek. Mısır gibi su tüketimi yüksek ürünler için planlı üretim desteği sağlanacak, ancak su kısıtı desteği verilmeyecek."