Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ) tarafından yayınlanan raporda, yılda 2.6 milyon ölümün alkol tüketimine bağlı olduğu, bunun da tüm ölümlerin %4.7'sini oluşturduğu ve 600 bin ölümün de psikoaktif uyuşturucu kullanımına bağlı olduğu vurgulandı. Özellikle, alkole bağlı ölümlerin 2 milyonu ve uyuşturucuya bağlı ölümlerin 600 bini erkekler arasında gerçekleştiği belirtildi.
DSÖ alkol, sağlık ve madde kullanım bozukluklarının tedavisine ilişkin, alkol ve uyuşturucu kullanımının insan sağlığı üzerindeki etkileri ile dünya genelinde alkol tüketimi ve madde kullanım bozukluklarının tedavisine ilişkin 2019 verilerine dayanan kapsamlı bir rapor yayınladı.
Bu raporda, dünya genelinde 400 milyon kişinin alkol kullanım bozukluğu yaşadığı tahmin edildiği belirtilirken bunun 209 milyonu alkol bağımlısı olduğu vurgulandı.
Raporda "Madde kullanımı bireysel sağlığa ciddi zararlar vermekte, kronik hastalık riskini ve ruh sağlığı sorunlarını arttırmakta ve trajik bir şekilde her yıl milyonlarca engellenebilecek ölümle sonuçlanmaktadır. Aileler ve toplumlar üzerinde ağır bir yük oluşturmakta, kazalara, yaralanmalara ve şiddete maruz kalma oranını arttırmaktadır" denildi.
Raporda ayrıca, alkol ve uyuşturucu tüketimi ve madde kullanım bozuklukları için kaliteli tedaviye erişimin acil bir ihtiyaç olduğunu vurgulandı.
Alkol tüketiminin sağlık üzerindeki etkileri
Rapor, 2010 yılından bu yana alkole bağlı ölüm oranlarında bir miktar azalma olmasına rağmen, alkol tüketimine bağlı ölümlerin toplam sayısının kabul edilemez derecede yüksek olmaya devam ettiğini ve bu sayının 2019 yılında 2,6 milyona ulaştığını, en yüksek oranların ise Avrupa Bölgesi ve Afrika bölgesinde olduğunu vurgulamaktadır.
DSÖ yayınladığı raporda "2019'da alkole atfedilebilecek tüm ölümlerin tahmini 1,6 milyonu bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanmıştır; bu ölümlerin 474.000'i kardiyovasküler hastalıklardan, 401.000'i ise kanserden kaynaklanmıştır." denildi.
Yaklaşık 724.000 ölüm trafik kazaları, kendine zarar verme ve kişiler arası şiddet gibi yaralanmalardan kaynaklandığı diğer 284.000 ölüm ise bulaşıcı hastalıklarla bağlantılı olduğu vurgulanan raporda, alkol tüketiminin HIV bulaşma riskini artırdığı ve çok çeşitli bağışıklık tepkilerini baskılayarak tüberküloz enfeksiyonu ve ölüm riskini artırdığı belirtildi.
Rapora göre 2019'da alkole bağlı ölümlerin en yüksek oranı (%13) 20-39 yaş arası gençler arasındadır.