8 Haziran gecesi Güneş'te biri çok güçlü olmak üzere 3 patlamanın meydana geldiği bildirildi.

Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü Güneş Astronomi Laboratuvarı ve ISTP SB RAS'ın web sitesinde yer alan bilgilere göre Türkiye saati ile 04:49, 03:51, 03:28'de olmak üzere Güneş'te 3 patlama meydana geldi.

Patlamanın Dünya yüzeyine nüfuz etmeyeceği ancak Dünya'ya yakın uzaydaki radyasyon arka planının olumsuz etkileneceği belirtildi.

Uzay hava durumu izleme merkezi IPG'ye göre, son 24 saat içinde Dünya'nın manyetik alanındaki rahatsızlığın derecesi, güneş patlamasından sonra proton akışından kaynaklanan tehlike düzeyi ve güneş X-ışını patlamalarının Dünya'nın iyonosferi üzerindeki etkisi de ılımlı derecedeydi.

7 Haziran'da bilim adamları, Güneş'teki önceki fırlatmaların ardından Dünya'da orta dereceli, G2 düzeyinde bir manyetik fırtına kaydettiler.

G2 Düzeyi, Dünya'daki enerji sistemlerinde sorunlar olabileceği anlamına geliyor. Radyo navigasyonunda kesintiler ve yüksek frekanslı radyo iletişiminde kesintilerini de muhtemel olduğu belirtiliyor.

11 Mayıs gecesi Güneş'te meydana gelen bir dizi güçlü patlamanın ardından Dünya'da güçlü bir manyetik fırtına başladı. Böylece Ağustos 2005'ten bu yana ilk kez kaydedilen aşırı güç seviyelerine ulaşıldı.

Güneş patlamalarının sınıflandırılması

Güneş patlamaları, X-ışını radyasyonunun gücüne bağlı olarak beş sınıfa ayrılır: A, B, C, M ve X. Minimum A0.0 sınıfı, Dünya'nın yörüngesinde 1 kare başına 10 nW'lık bir radyasyon gücüne karşılık gelir. Bir sonraki harfe geçerken güç 10 kat artar. İşaret fişeklerine genellikle güneş plazması emisyonları eşlik ediyor; bunların bulutları Dünya'ya ulaşarak manyetik fırtınaları tetikleyebiliyor.