Gazze'deki saldırılarda yaralanan iki torunu için Türkiye'de bulunan Filistin Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doktor Abdullatif el-Hac, AA'ya verdiği röportajda, "Gazze'de 94 binden fazla yaralı bulunuyor. Saldırılar sonrasında yaralılar tedavi için ortalama 3 ila 4 cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyabilir." dedi.

"Savaş sonrası Gazze'de yaralananlar 500 bin ameliyata ihtiyaç duyacak." diye konuşan Hac, tam teşekküllü cerrahi teçhizat ve uzman ekibin yanı sıra sağlık sektöründe önemli bir görev ifa eden sahra hastanelerinin desteği olmadan bu gerekli operasyonların gerçekleştirilemeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

"Ateşkes sağlanır sağlanmaz hastanelerin onarılması, tıbbi ekipman, ilaç ve tıbbi malzemelerin getirilmesi için hızlı bir çalışma yapılması gerekiyor." diye konuşan Hac, enerji krizi çözülür çözülmez radyoloji ekipmanı, MRI makineleri, görüntüleme sistemleri, laboratuvar taramaları ve modern elektrik jeneratörlerinin yanı sıra tamamlanmış ameliyathanelerin bulunduğu etkili sahra hastanelerinin Gazze'de kurulması gerektiğini vurguladı.

"Şifa Hastanesi'nin siyonist rejimin hedefi olabileceğini hiç düşünmemiştim"

Filistinli yetkili, Gazze'deki sağlık durumuyla ilgili olarak değerlendirme yaparak, Gazze'deki sağlık sisteminde felaket noktasına gelmiş çok büyük sıkıntılar olduğunu belirtti.

"siyonist rejim, hastaneleri, okulları ve anaokullarını bombalayarak tüm insani değerleri ve uluslararası yasaları hiçe sayıyor." diye konuşan Hac, "Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin İsrail'in hedefi olabileceğini hiç düşünmediğini ancak siyonist rejim ordusunun hastaneyi işgal ederek büyük bir kısmını yakıp yıktığını, sağlık personelini hastaneden uzaklaştırarak hastaları ve yaralıları öldürdüğünü" söyledi.

"siyonist rejim tankları ve buldozerleri Şifa Hastanesi avlusunda defnedilen şehitlerin naaşlarını çiğnedi, yaralıları hayattayken öldürdü." diye konuşan Hac, hastanelerin büyük bölümünün bombalanması ve hizmet dışı kalması nedeniyle Gazze'deki sağlık sisteminin şu anda klinik kapasitesinin yüzde 70'ten fazlasını kaybederek büyük zarar gördüğünü ifade etti.

"Sağlık hizmeti verebilecek her binayı faaliyete geçirme çalışıyoruz"

Hac, Gazze'de şu anda 14 hastanenin faaliyet gösterdiğini, bunların sadece 4'ünün büyük hastane, geri kalanının ise küçük sivil toplum merkezleri olduğuna dikkati çekerek, siyonist rejim ordusunun hastaneleri bilinçli olarak hedef alması üzerine Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın sağlık hizmeti verebilecek her binayı faaliyete geçirme yoluna gittiğini anlattı.

Filistinli doktor, sağlık personelinin, siyonist rejim ordusunun terk ettiği hastanelerin bazı odalarını yaralı ve hastalara sağlık hizmeti verecek şekilde yenileyerek yeniden hayata geçirmeye çalıştığını; tedavi için gerekli ilaçların yarısından fazlasının, laboratuvar malzemelerinin ise yüzde 60'ının şu anda Gazze'de bulunmadığının altını çizdi.

"Sağlık personelinin kaybı ateşkes dahi olsa geleceği etkileyecektir"

siyonist rejim saldırılarının başlangıcından bu yana 880'den fazla sağlık personelinin öldürüldüğünü kaydeden Hac, sağlık personellerinin her birinin rolünün çok önemli olduğunu ifade etti.

Hac, "Seçkin sağlık personelini kaybetmek telafisi mümkün olmayan bir trajedi; hizmet sunumunun seviyesini kesinlikle olumsuz etkilemiştir. Onların kaybı, ateşkes olsa dahi geleceği etkileyecektir." dedi.

DSÖ Kemal Advan Hastanesi'ndeki durum konusunda uyardı DSÖ Kemal Advan Hastanesi'ndeki durum konusunda uyardı

Sınır kapılarının kapatıldığı Gazze'de salgın hastalıklar artıyor

Gazze'deki sınır kapılarının tamamen kapalı olduğunu anımsatan Hac, Gazze'de sadece az miktarda yardımın girmesi, içilebilir suyun bulunmaması ve yiyeceklerin hijyenik olmaması nedeniyle salgın durumunun giderek kötüleştiğini söyledi.

Hac, yerinden edilen insanların çok sayıda yaşamsal ihtiyaç, kamu sağlığı, kişisel hijyen, içme suyu ve yiyecek olmadan çadırlara, okullara veya akrabalarının evlerinde kalmak zorunda olduğunu anlattı.

Tüm bunların Gazze'de olmayan Hepatit gibi salgın hastalıkların yayılmasına yol açtığını ifade eden Hac, 70 bin kişinin neredeyse bölgede kaybolmuş olan "tip 1 otoimmün hepatite" yakalandığını, buna gıda ve su kirliliği ile aşırı kalabalığın neden olduğunu belirtti.

Hac, solunum yolu hastalıkları ve ishal vakalarının yayıldığına da dikkat çekerek, aynı nedenlerden dolayı Gazze Şeridi'nde kolera salgını çıkmasından endişe edildiğini ifade etti.

Gazze'de ilk çocuk felci vakasının tespit edildiğini hatırlatan Hac, sularda buna neden olan virüs numunelerinin bulunduğunu kaydetti. Hac, çocuk felci salgını konusunda uyardı.