37,4474
34,2375
2.928,22
Bilgisayarın sistem biriminin yani kasasının içinde yer alan parçalara "İç Donanım" olarak tanımlanır. Bunlar sırası ile;
Bilgisayar kasası, kasa içindeki donanım parçalarını sabitlememizi ve bir arada tutmamızısağlar.Bilgisayar kasası, içine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip olduğu fanlarla içerideki sıcak havayı dışarı atar.
Güç Kaynağı
Güç kaynağı, bir sistem ya da düzeneğin gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için
kullanılan birimlerin genel adı. Cep telefonu ya da el feneri pili, bir pili doldurmak için
kullanılan adaptör, bir bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç
kaynağıdırlar.
Güç kaynağı, kasa içerisindeki donanım parçalarının elektriğini sağlar.AC (Alternatif Akım) -> DC
(Doğru Akım) 220 Volt şehir elektriğini 3.5 / 5 / 12 volta düşürüyor.
Anakart
Anakart, bilgisayarın içinde ya da dışında yer alan tüm parçaların ve donanımların birbirine bağlandığı ve yine birbirleriyle iletişim kurarak koordineli bir biçimde çalışmalarını sağlayan, elektronik devrelerden oluşan bir iskelet donanımdır.
İşlemci
Hesaplamada, bir işlemci veya işlem birimi, bazı harici veri kaynakları, genellikle bellek veya başka bir veri akışı üzerinde işlemler gerçekleştiren dijital bir devredir. Tipik olarak, tek bir metal-oksit-yarı iletken entegre devre çipi üzerinde uygulanabilen bir mikroişlemci biçimini alır.
Bilgisayarın temel işlem birimini oluşturan, belirli mantık ve matematik işlemlerini elektronik olarak yapabilecek biçimde, verilen komutları yorumlayan ve yürüten, yongalardan oluşmuş tümleşik devredir.
Bellek (Ram)
Bilgi kaydedilebilen elektronik parçalardır.
RAM (Random Access Memory), Rastgele Erişilebilir Bellek
Verilerin geçici olarak depolandığı ünitelerdir. İşlemci ile depolama birimleri (HD) arasında zaman kaybetmemek amacıyla doğrudan erişim imkanı sağlayan yapılardır.Geçicidir, elektrik kesilince veriler silinir.
Sabit Disk (HDD)
Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır.
SSD (Solid State Drive) (Katı Hal Sürücüsü)
Mekanik (motor, disk, okuma yazma kafası) yapıya sahip olmadığı için arama ve bekleme gibi mekaniksel gecikmeler burada görülmezler. Veriye ulaşım daha hızlıdır.
Yapısını SDRAM veya Flash hafıza tipleri oluşturur. Sabit disklere göre daha hızlı, sarsıntı ile zarar görmeyen, daha az güç harcayan, daha az yer kaplayan bir yapıları vardır.
Ekran Kartı
Ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları harici ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak veya anakart üzerinde chipset içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır.
Grafik İşlemci (GPU=Graphic Processing Unit), ekran kartında işlenen komutları icra eden grafik işlemcidir. Amaç işlemcinin(CPU) yükünü hafifletmektir.
Ses Kartı
Ses giriş ve çıkışı yapmak için kullanılan karttır. Dışarıdan verilen ses sinyallerini almak ve program tarafından gönderilen sesleri dışarıya vermek için kullanılır.
Ağ Kartı
Ethernet kartı; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır.
Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır.
Optik Sürücüler
Işık(optik) yardımıyla bilgileri dijital olarak kaydedip yine ışık yardımıyla bu bilgileri okuyan ve yazabilen donanım birimleridir.
Optik sürücüler (CD-ROM, DVD-ROM ve Blu-Ray-ROM) ve optik kayıt ortamları
(CD, DVD ve Blu-Ray) vardır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "çerez politikasını" inceleyebilirsiniz.