Batman Üniversitesinin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 2022 yılında “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” kapsamında “Enerji” odak alanında ihtisaslaşmasının ardından enerji alanında yürütülen projelerin “Enerji Vadisi”, “Enerjide Yeni Trendler” ve “Enerji ve Sanayi” temasıyla 2025 yılına kadar tamamlanacağı bildirildi.
Enerji vadisi projesinin genel amacının; Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Pilot Üniversitesi kapsamında ilin enerji üretimi, tüketimi, enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği noktasında iktisadi, sosyal ve beşeri sermayenin geliştirilmesi ve ülke kalkınmasına katkı sağlamak olduğu bildirildi.
Tüm projeler içinde yüzde 54.47’lik payı bulunan Enerji Vadisi Projesinin 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.
2024 yılı içinde bu projenin hedeflerini gerçekleştirmek için Batman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından bir proje çağrısına çıkıldı.
Enerjide Yeni Trendler Projesi ile enerjinin etkin ve verimli kullanılması modern yöntemlerin (yapay zeka, yeni enerji üretim veya iletim yöntemleri) uygulanması ve hayata entegre edilmesi hedefleniyor.
Enerjide yeni trendler adlı ihtisaslaşma alt projesi için toplam bütçenin yüzde 23,41’lik kısmını oluşturacağı planlanarak 2025 yılında tamamlanması ön görülüyor.
Bu projenin alt kırılımları için bir proje çağrısı duyurusu yayınlanarak geçtiğimiz günlerde başvurular alınmaya başlandı.
Enerji Vadisi Proje başlığı için açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. İdris Demir, projenin amaçları hakkında "Enerji konusunda fiziki, sosyal ve insan kaynakları boyutunda kurulacak merkez ve uygulanacak etkinliklerle ilimizin bölgede öncülük etmesini sağlamak, bölgedeki üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve özel sektör olmak üzere tüm paydaşlar arasında bir köprü kurmak istiyoruz. Test, eğitim ve araştırma merkezinin kurularak araştırma kapasitesi ile iş dünyasının üretim tecrübesinin bir araya gelmesiyle merkez bünyesinde enerji sektörü için gerekli testler gerçekleştirmek, pilot üniversite kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalarla bölgesel analiz ihtiyacını karşılayarak yapılan test/analizlerle bölgede yeni ürün geliştirmelerine olanak tanımanın gayreti içindeyiz." dedi.
Enerji ve Sanayi Proje başlığının temel hedefinin enerjiye dayalı ürün geliştirmek olduğunu kaydeden Demir; "Bölgede yaygın olarak su ısıtmada kullanılan güneş kolektörleri kullanılarak ortam ısıtması ve soğutması yapacak yeni ürünler geliştirmek, popülaritesi her geçen gün artan hidrojen kaynağının depolanması ve işlenmesinde modern teknikler geliştirmek, yurt dışından ithal edilen petrol sektörü bileşenlerinin (petrol pompası, tubing ve casing boruları) bölgemizde imal edilmesi için çalışma yapmak, akıllı röle ve ölçü aletleri geliştirmek gibi amaçlarımız bulunuyor. Enerji ihtisası alanında gayretle çalışan ve projeleriyle çalışmalara katkı sunan bütün akademik personelimize teşekkür ediyorum." dedi.