İsviçre'den araştırmacılar ve BM ile Dünya Sağlık Örgütü'nden uzmanlar, 136 düşük ve orta gelirli ülkede 4,4 milyardan fazla insanın, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) kapsamında öngörüldüğü gibi temiz, güvenli suya sürdürülebilir erişimden yoksun olduğu sonucuna vardı.

Bilim adamlarının bulguları Science dergisinde bir makalede yayınlandı. Bu oranın, 2020 tahminlerinin neredeyse iki katı olduğu belirtildi.

Makalede, “Temiz ve güvenli suya erişim vazgeçilmez bir insan hakkıdır ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin temel hedeflerinden biridir. Hesaplamalarımız, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki her üç haneden yalnızca birinin temiz suya düzenli erişime sahip olduğunu göstermektedir. Buradaki ana sınırlayıcı faktör insan atıklarından kaynaklanan su kirliliğidir." denildi.

ETH araştırmacısı Timothy Julian liderliğindeki BM ve DSÖ uzmanlarının yanı sıra İsviçreli ekolojistlerden oluşan bir ekip, bu sonuçları düşük ve orta gelirli ülkeler (LMIC) olarak sınıflandırılan 135 BM üyesi ülkeden toplanan verileri analiz ederek elde etti. Bu eyaletlerde BM uzmanları, sakinlerinin temiz içme suyuna erişim konusunda ne sıklıkta zorluk yaşadıklarına ilişkin düzenli olarak anketler yürütüyor.

Bilim insanları, LMIC listesindeki 27 kilit ülkede 64,7 bin hanede yapılan benzer araştırmaların sonuçlarını, uydu gözlemleri, uçak araştırmaları ve su kalitesini etkileyen çeşitli çevresel ve epidemiyolojik parametrelerin “yerel” ölçümlerinin sonuçlarıyla birleştirdi. Bu, bilim adamlarının temiz içme suyuna erişimin istikrarını gösteren küresel bir harita oluşturmasına olanak sağladı.

Daha sonraki analizler, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki yaklaşık 4,4 milyar insanın temiz suya düzenli erişiminin olmadığını gösterdi; bu rakam, önceki DSÖ ve UNICEF'in 2020 tahminlerinin yaklaşık iki katı oldu. Bunların yaklaşık yarısı, yani yaklaşık 1,2 ila 0,9 milyar insan, nüfusun yüzde 75'inden fazlasının temiz suya düzenli erişiminin olmadığı Güney Asya ve Sahra Altı Afrika'da yaşıyor.

Ensarullah, işgal üssünü "Filistin 2" füzesiyle hedef aldı Ensarullah, işgal üssünü "Filistin 2" füzesiyle hedef aldı

Araştırmacıların belirttiği gibi, bu durumda ana sınırlayıcı faktör, vakaların yüzde 48'inde, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki içme suyunun periyodik veya sürekli olarak insanlardan veya evcil hayvanlardan gelen atıklarla kirlenmesidir. Bilim adamları, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri uygulanırken bu sorunun çözülmesinin, düşük ve orta gelirli ülkelerde içme suyuna erişimi önemli ölçüde iyileştireceğini ve çeşitli bağırsak enfeksiyonlarının görülme sıklığını azaltacağını belirtti.

BM Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri hakkında

2015 yılında BM üye ülkeleri Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi'ni kabul etti. Söz konusu gündem yoksulluğu ortadan kaldırmayı, gezegenin kaynaklarını korumayı ve herkes için refahı sağlamayı amaçlayan hedefler içeriyor. 17 hedefin her biri önümüzdeki 15 yılda ulaşılması gereken göstergeleri içeriyor.

Son dönemde uzmanlar, 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinin temelini oluşturan 36 hedeften yalnızca 5'inin uygulamaya yakın olduğu sonucuna vardı. Bunlar arasında vasıflı doğum görevlilerine erişimin iyileştirilmesi, tam istihdamın sağlanması ve sanayileşme ile internete ve mobil ağlara erişimin arttırılması yer alıyor.