Ziraat Mühendisleri, Pamukta koza çürüklüğü, pamuk bitkisinin kozasında meydana gelen bir hastalık olduğunu ifade ederek, çiftçilere uyarıda bulundu. Bu hastalik, özellikle nemli ve sıcak hava koşullarında görülür ve ciddi ürün kayıplarına neden olabilir.

Ziraat Mühendisi Uzman Tarım Danışmanı Hamdi Çalın, bölgede koza çürüklüğüne çeşitli mantar türleri neden olur. Mantar enfeksiyonu, pamuk kozasinda lekeler ve yumuşama gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalığın ilerlemesi durumunda, koza tamamen çürüyebilir ve pamuğun kalitesi bozulabilir. Diye konuştu.

Bbf3E867 4Eae 4257 9A93 C562Cb60387C

Koza Çürüklüğünün Nedenleri maddeler halinde sıralayan Çalın,

1. Mantar Enfeksiyonları: Özellikle Fusarium ve Alternaria gibi mantarlar, koza çürüklüğüne yol açan başlıca etkenlerdir.

2. Nem ve Sıcaklık: Yüksek nem oranı ve sıcak hava, mantarların çoğalması için uygun bir ortam sağlar.

3. Yanlış Sulama ve Gübreleme: Bitkinin aşırı sulanması veya yanlış gübreleme uygulamaları, bitki dokularını zayıflatarak mantar enfeksiyonlarına karşı direncini azaltabilir. Dedi.

7Cba109F 267A 4De4 936F F494E2C90Cc0

Bölgede bu yıl pamukların güzel olduğunu inşallah iyi verim beklediğini ifade eden Ziraat Mühendisi Hamdi Çalın, Pamuk Hastalığın Önlenmesi ve Mücadelesi ile ilgili olarak maddeler halinde şöyle sıralandı.

1- Kültürel Önlemler:Ekim öncesi tohumların uygun şekilde dezenfekte edilmesi, hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, tarlaların iyi drene edilmesi ve hava dolaşımının sağlanması, nemin kontrol altında tutulmasına katkıda bulunur.

2.Kimyasal Mücadele: Mantar öldürücü ilaçlar kullanarak mantar enfeksiyonları kontrol altına alınabilir. Ancak, ilaçların doğru dozda ve zamanda uygulanması önemlidir.

3. Dayanıklı Çeşitler:Koza çürüklüğüne karşı dayanıklı pamuk çeşitlerinin seçimi, hastalık riskini azaltabilir.diye konuştu.

Ea89D45F 26D2 4D1E B928 82Ec45Ceb853

Pamuk üreticileri, koza çürüklüğünün belirtilerini erken dönemde tespit ederek ve uygun önlemleri alarak, ürün kayıplarını minimize edebileceklerini ifade eden, Çalın, Hastalığın kontrolü, hem ekonomik kayıpları önlemek hem de pamuk kalitesini korumak açısından kritik öneme sahiptir. Dedi.

Koza çürüklüğü nasıl anlaşılır?

Köşeli yaprak leke hastalığı konusuna değinen Çalın, pamuk bitkisinin yaprak, yaprak sapı, koza ve taraklarında koyu yeşil ve kahverengi lekeler şeklinde görülür. İlk lekeler bitkinin kotiledon yapraklarında açık yeşil, yuvarlak yağ lekesi gibi görünür. Havaların ısınması ile lekeler kurur, beyazımsı bir kabuk şeklini alır. İklim koşulları hastalık için uygun giderse lekeler, gerçek yapraklara, sapa ve kozalara geçer. Lekeler gerçek yapraklarda küçük damarlar ile sınırlanmış, köşeli ve koyu kahve renklidir. Bu lekeler, hastalığın ilerlediği devrelerde birleşerek büyür ve parçalanır. Dedi.

79665A2D D3F8 49D0 A676 D00C0857E047

Çalın, Gözlemlerime göre, son 3 yılda pamuk alanlarında görülen bu hastalık etmeni özellikle; Mantar Enfeksiyonları, Nem ve Sıcaklık ve Yanlış Sulama ve Gübreleme nedeniyle olduğu gözlenmiştir. Dedi.