Diyarbakır, tarihi Kral Yolu'nu yeniden turizme kazandırıyor. Antik çağda Doğu ile Batı arasında ticaret, iletişim ve askeri geçişlerin merkezi olan Kral Yolu, 2024 yılında Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğiyle canlandırılacak.

Diyarbakır Kral Yolu Rotası Oluşturma Projesi

Kral Yolu'nun Diyarbakır sınırlarında kalan yaklaşık 351 kilometrelik kısmını kapsayacak. Proje ile Çınar, Çermik, Eğil, Ergani, Çüngüş, Dicle ve merkez ilçeleri üzerinden geçecek bir rota belirlenirken, doğa yürüyüşü, bisiklet sürüşü, kamp alanları ve karavan park yerleri gibi alternatif turizm noktaları da oluşturulacak.

6-140Projenin ilk saha etkinliği, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu öncülüğünde Eğil Yatır Kanyonu’nda gerçekleştirildi. Vali Zorluoğlu, etkinlikte Kral Yolu’nun tarihi ve kültürel önemine dikkat çekti. Yürüyüşte bölgenin doğal güzellikleri ve tarihi yapıları keşfedildi, aynı zamanda Kral Yolu’nun Diyarbakır’a katacağı turizm potansiyeli vurgulandı.

Kral Yolu’nun Tarihi Önemi

8-75Pers İmparatorluğu döneminde sistematik hale gelen Kral Yolu, tarih boyunca Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve İslam medeniyetlerinin buluşma noktası oldu. Diyarbakır, bu tarihî yol üzerinde yer alarak Zerzevan Kalesi, Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri, Ulu Camii ve Ongözlü Köprü gibi önemli yapılarıyla zengin bir kültürel mirasa sahiptir.

Proje ile Yerel Kalkınma Hedefleniyor

Diyarbakır'da yaşayan kadınlara kamu hizmeti ayağına gidiyor Diyarbakır'da yaşayan kadınlara kamu hizmeti ayağına gidiyor

7-111Diyarbakır’ın Kral Yolu üzerindeki stratejik konumu, şehri kültürel miras turizminin yanı sıra tarih ve inanç turizmi açısından da cazibe merkezi hâline getirme potansiyeline sahiptir. Diyarbakır Kral Yolu Rotası Oluşturma Projesi, ilin marka değerini artırmayı, kırsal alanları turizme entegre etmeyi ve yerel kalkınmaya katkı sunmayı hedeflemektedir.

5-126

Muhabir: Ramazan Zeren