Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), diyabetin beşinci türünü resmî olarak tanıdığını duyurdu.
"Gençlerde Erken Başlayan Yetersiz Beslenmeye Bağlı Diyabet" (MODY) olarak adlandırılan bu yeni tür, yaşam tarzı ya da obezite ile değil, kötü beslenme ile ilişkilendiriliyor ve genellikle ergenler ya da genç erişkinlerde görülüyor.
Yaklaşık 25 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen bu nadir hastalık, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde, genç ve zayıf bireylerde pankreasın insülin üretimindeki ciddi bozulmalarla kendini gösteriyor.
Albert Einstein Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Meredith Hawkins, İngiliz "The Independent" gazetesine verdiği demeçte, bu hastalığın tarih boyunca yanlış anlaşılmış ve çoğu zaman teşhis bile edilememiş olduğunu belirtti. Hawkins, "Resmî olarak diyabetin beşinci türü olarak kabul edilmesi, farkındalık oluşturmak ve ciddi araştırmaların başlaması adına büyük bir adımdır" dedi. Ayrıca, bu hastaların genellikle tip 1 diyabetle karıştırıldığını, ancak insülin tedavisinin işe yaramadığını ve hatta tehlikeli olabileceğini vurguladı.
Hindistan’daki Christian Tıp Koleji’nden Endokrinoloji Profesörü Nihal Thomas, bu diyabet türünün insülin üreten beta hücrelerinde bozukluk oluştuğunu ve sıklıkla yanlış teşhisle tip 1 olarak sınıflandırıldığını belirtti. Bu yanlış teşhis, yanlış tedaviye ve tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
MODY, 8 Nisan 2025'te Tayland'ın Bangkok kentinde düzenlenen Uluslararası Diyabet Federasyonu konferansında yapılan oylamayla resmî olarak diyabetin beşinci türü olarak kabul edildi. Bu tanıma ile hastalık, bağımsız bir diyabet türü olarak tanınmış oldu.
Uzmanlar, bu hastalarda insülinin şiddetli ve ölümcül hipoglisemiye yol açabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, MODY'nin kalıtsal olduğu ve genetik geçiş oranının %50'ye kadar çıkabileceği belirtiliyor. Tedavi protokolleri henüz netleşmemişken, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir diyetin ve mikro besin takviyelerinin faydalı olabileceği öne sürülüyor. Ancak, daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç duyuluyor.