Depremlerde büyük hasar alan Adıyaman'da bin 485 bina deprem anında yıkılırken, kentteki binaların yüzde 68.1'i oturulmaz hale gelmişti. İlk etapta 6 binin üzerinde yıkılması gereken ağır hasarlı binanın yıkımı gerçekleştirilirken orta hasarlı ve mahkemelik binaların yıkımı devam ediyor. 8 bin 560 kişinin öldüğü depremin ardından 19 ay geçmesine rağmen yıkımlar halen devam ediyor.
Deprem sonrası inşasına başlanan, Örenli bölgesinde inşa edilen 159 bloktan oluşan 3 bin 34 kalıcı deprem konutu ile İndere bölgesinde inşa edilen 848 blok 16 bin 467 daireden oluşan kalıcı deprem konutlarının inşa süreci ise devam ediyor. İlin merkez köylerinde 2 bin131 köy evi yapılmaktadır. İl genelinde 42 bin 72 kalıcı deprem konutu devam ederken, ilçelerde toplamda 7 bin 716 kalıcı deprem konutu yapılmaktadır. İlçelerin köylerinde ise 6 bin749 adet kırsal konut yapılmaktadır.
İl merkezinde yıkımlarda çalışan operatörlerden Gaffari Sever yıkımlar ve yaşadıkları hakkında bilgi verdi.
"İnsanlarımıza zarar gelmesin diye elimizden geleni yapıyoruz "
Sever verdiği bilgilerde, "6 Şubat depreminde çok büyük sıkıntılar yaşadık. İnsanlarımıza yardımcı olmaya çalıştık. Enkazlardaki cesetlerin çıkarılması konusunda… O gün bu gündür sıkıntılar yaşıyoruz. İnsanlarımıza yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Yıkım işinde çalışıyoruz. Çok riskli olmakla beraber tozu da var. İnsanlarımıza zarar gelmesin diye elimizden geleni yapıyoruz. Yıktığımız binaların yanında sağlam binalar oluyor o binalara zarar vermemek için elimizden geleni yapıyoruz. Yıktığımız binalarda toz çok olduğu için ister istemez insanlarımız rahatsız oluyor. Su tankerini kullanan arkadaşımız su almaya gidip gelene kadar o arada insanlarımız bizlere sıkıntı veriyor. Çok büyük sıkıntılar yaşasak da sonuçta birbirimize yardımcı olmak zorundayız." dedi.
"Yıkım işi bu gidişle bir yıl daha sürer"
Yıkımların daha uzun süre devam edeceğine değinen Sever, "İlimizi kalkındırmak için elimizden gelen bütün çabaları göstermek zorundayız. Birbirimize yardımcı olmadığımız sürece bizlerde çalışamıyoruz. Bir günde bitmesi gereken işimiz iki veya üç gün sürebiliyor. Bununla beraber riskimiz çok büyük. Gördüğünüz gibi yan taraftaki bina sağlam ve yandaki diğer bina da yıkılacak. O binayı da başka firma yıkacak bundan dolayı aradaki binayı yıkıyoruz ve çok dikkatli olmak zorundayız. İhaleler yapılırken binaların bitişikliği dikkate alınarak verilirse daha kolay olur. İnsanlarımıza elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz ama bundan başka da elimizden gelen bir şey yok. Yıkım işi bu gidişle bir yıl daha sürer. Çünkü ihalelerimiz yapılmamış daha. Şehir merkezinin bu ayın otuzunda birinci etabın ihalesi vardı. Daha sonra ikinci, üçüncü etap olarak devam ediyor. Projelere göre devam ediyorlar. Yerinde dönüşümlerde bize çok sıkıntı oluyor. Aralarda binalar var. Onların zarar görmemesi için elimizden geleni yapsak ta ister istemez insanlarımız zarar görüyor." ifadelerini kullandı.