Diyarbakır

DEM'li Diyarbakır Belediyesi halkın canını hiçe sayıyor

Diyarbakır'da başıboş sokak köpekleri, halkın can güvenliğini tehlikeye atarken, söz konusu köpekleri barınakta tutma zorunluluğu olan DEM'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sorumluluklarını yerine getirmeyerek halkın canını hiçe sayıyor.

Diyarbakır'da başıboş sokak köpekleri tehlike saçmaya devam ediyor.

DEM'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sokak köpeklerini barınaklarda tutması gerekirken sokaklara salıyor ve halkın canını hiçe sayarak sorumluluklarını yerine getirmiyor.

Şehrin ana arterlerinden tutunda sokak ve caddelere kadar başı boş sokak köpekleri kol geziyor.

Söz konusu başı boş sokak köpekleri Şehirler arası ve ilçeler arası yolculuk yapılan otogarda olması DEM'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin sorumsuzluğunun boyutlarını gözler önüne seriyor.

Sahipsiz köpeklerin çevreye ve insanlara zarar vermesini önleme bakımından temel görev belediyelere ait

Yapılan son düzenleme ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre (m.7/1-m) hayvan barınakları yapma ve yaptırma görevi DEM'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait.

Buna göre 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na göre, DEM'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların can güvenliğini sağlamak zorunda olup, sokak hayvanlarına barınak yaptırmak ve bu barınakları işletmekle görevli olduğu belirtiliyor. 

Bununla birlikte DEM'li Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının tıbbi bakımlarını yaptırmak hatta kısırlaştırılmasını sağlamak gibi görevleri de bulunuyor. 

Aynı kanun ve ilgili yönetmeliklere göre, sahipsiz hayvanların gözetimi ve bakımı belediyelere verildiği halde DEM'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kanuni ve insani sorumluluklarını yerine getirmeyerek halkın can güvenliğini hiçe sayıyor.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre, hayvan barınaklarının inşa edilmesi, işletilmesi ve yönetilmesinden sorumlu olan DEM'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, başıboş sokak köpeklerine karşı halkın can güvenliğini sağlayacak şekilde hizmet yapmadığından, sokak köpekleri her yerde kol geziyor.

DEM'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, başıboş sokak hayvanlarını barınaklarda tutmakla birlikte,  aşılama gibi gerekli tüm sağlık hizmetlerini yapma; bunun yanı sıra, bu hayvanların kayıtlarını tutma ve sahiplendirme gibi görevleri de olduğu halde bu görevleri de yerine getirmiyor.

Sokak hayvanlarının saldırısında sorumluluk belediyelerde 

Sokak hayvanlarının saldırısıyla ilgili sorumluluğun kimde olduğu konusunda Danıştay’ın benimsediği görüş, bu durumun belediyelere ait olduğu belirtiliyor.
Sahipsiz hayvanların neden olduğu saldırılar sonucunda sorumluluk ve zararların tazmini, saldırının gerçekleştiği belediyenin sorumluluğunda olduğu,
saldırıya uğrayan halktan birinin zararın tazmini için belediyeye karşı maddi veya manevi tazminat davası açma hakkına sahip olduğu belirtiliyor.

Başıboş sokak köpekleri salan belediyelere verilmesi gerek cezalar uygulanıyor mu?

Son yasal düzenlemeye göre, sahipli hayvanını sokağa terk edenlere yönelik idari para cezaları artırılırken, bakımevlerindeki hayvanları başka bir yere bırakan belediyelere de yaptırım uygulanması gerekiyor.

Mülki idarecilere de sitem eden Diyarbakır halkı, söz konusu cezaların uygulanmadığı kanaatinde.

Bu çerçevede hayvanını sokağa terk edenlere 60 bin lira, barındırılan hayvanı sokağa terk eden belediyelere de hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilmesi gerekiyor. Ancak sokak ve caddelerde başıboş sokak köpeklerinin cirit atmasından dolayı yasal cezai müeyyidenin uygulanmadığı kanaati hakim.

Sorumluluğunu yerine getirmeyen belediye başkanın hapis cezası bile var

Sokak köpekleri için gerekli kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile hayvanlar için ayrılan kaynağı başka amaçlarla kullanan belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi gerekiyor.

Diyarbakır halkı, sorumluluğunu yerine getirmeyen DEM'li Büyükşehir Belediye başkanları ve meclis üyeleri hakkında söz konusu yasal düzenleme çerçevesinde gerekli incelemenin yapılmasını talep ediyor.

Diyarbakır'da sokak hayvanlarının kol gezmesi söz konusu yasal düzenlemenin ne kadar uygulandığı sorusunu akıllara getiriyor. Diyarbakır halkı, yetkili mercilerden başıboş sokak köpeklerinin toplatılmasını ve yasal mevzuatın uygulanması konusunda işin takipçisi olacaklarını belirtiyor.