Küçük çocukların kişisel ve sosyal gelişimleri ciddi katkı sağlayan kreşler ve anaokulları eğitimde başarı elde etmek için her ne kadar önemli olsa da çocuğun geleceğine direk olarak etki etmesi açısından okul öncesi eğitimde seçici davranmak da bir o kadar önem arz ediyor.
İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ayşe Coşkun, çocukların zihin dünyasını geliştiren ve hayatları boyunca kullanabilecekleri eğitimleri aldıkları okul öncesi eğitimin önemi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yürüttüğü 4-6 Yaş Kur'an Kursları eğitimleri hakkında İLKHA muhabirine öneli değerlendirmelerde bulundu.
"Çocukların zihinsel gelişiminin yüzde 70'i okul öncesinde tamamlanıyor"
Çocukların eğitiminin öncelikle ailede başladığını belirten Coşkun, "Ailede temel değerlerini kazandıktan sonra çocuklarımızı sosyalleşmesi için erken yaşta okula gönderiyoruz. Okula devam ettikleri süreçte ailede aldıkları temellerin üstüne bu temellerin güçlenmesi ve edinecekleri diğer kazanımları sağlamak üzere okullarda eğitimler devam ediyor. Çocukların zihinsel gelişiminin yüzde 70'i okul öncesinde tamamlanıyor. Bunun yanında dilsel, bilişsel, psikomotor, bedensel gelişimleri, sosyal alışkanlıkları gibi konularda da büyük oranda gelişim sağlanıyor. Okulda da bunun güçlendirilmesi, ileriki yaşamlarında tüm hayatları boyunca sürecek olan alışkanlıkların ve bilgilerin kazanılması adına okul öncesi eğitimin çok önemli bir yer teşkil ediyor." dedi.
"Çocuklarımıza kültürel değerlerimizi öğretiyoruz"
Diyanet İşler Başkanlığı'nın 2013 yılından beri sürdürdüğü 4-6 Yaş Kur'an Kursu projesinin önemine değinen Coşkun, "Çocuklarımızı 4 yaşından itibaren bu sınıflara alabiliyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hocalarımızla birlikte okul öncesi eğitimlerini vermeye gayret ediyoruz. Bunun içerisinde kültürel değerlerimiz, milli-manevi ve dini değerlerimiz, aynı zamanda çocukların hayatları boyunca gerçekleştirmek isteyecekleri dini yaşantıyı onlara gösterecek model alma anlamında bir örneklik kazandırmak için çalışıyoruz. Yine çocukların psikomotor gelişimini destekleyecek kesme, biçme, boyama gibi ana okulu faaliyetleri yer alıyor. Bunun yanında ibadetlerini gerçekleştirebilecek kadar dualar, Kur'an-ı Kerim harflerini tanıma, Hazreti Peygamberi tanıma, ahlaki özelliklerini kazanma ve öğrenme anlamında hocalarımız tüm yönleriyle çocuklarımızı eğitmeye devam ediyorlar." diye konuştu.
4-6 Yaş Kur'an Kursu öğreticisi olan hocaların ilahiyat eğitimlerinin yanında çocuklara nasıl hitap etmeleri gerektiğine ilişkin pedagojik formasyon eğitimleri de aldığını kaydeden Coşkun, "Bu eğitimlerle birlikte çocuklara nasıl hitap edeceği, duygusal anlamda nasıl iletişime geçileceği sorunların nasıl çözüleceği hem dini hem de okul öncesi eğitimle değerler eğitiminin nasıl vereceği ile ilgili donanım kazanmış şekilde kurslarımızda hizmete devam ediyorlar." şeklinde konuştu.
"Değerler eğitimi alan çocuklar topluma faydalı birer birey olarak yetişir"
Bugünün çocuklarının yarının yetişkinleri olacağını hatırlatan Coşkun, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Şu anki çocuklarımız geleceğin yetişkinleri. Bu çocukların şu an kazandıkları tüm davranışlar, ahlaki özellikler, kültürel özellikler, milli-manevi değerlerin tümü çocukların ileriki yaşamlarında, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, çalışma ve aile yaşamlarında iyi birer insan olabilmeleri adına o dönemde temelleri atılması gereken çok önemli özellikler. Dolayısıyla bu yaşta değerler eğitimi almış ve bunu pekiştirerek hayatını sürdüren bireyler olarak vatana, millete, topluma ve dinine faydalı birer insan olarak hayatını devam ettirmelerini sağlayacaktır. O yüzden bu çağda aldıkları eğitimin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.
Çocuklara verilen eğitimin içeriği hakkında bilgi veren Konyalı Camii 4-6 Yaş Kur'an Kursu Öğreticisi Hatice Gedik, çocuklarımız Kur'an Kursu'nda hem ahlak açısından hem de okul öncesinde okula hazırlık anlamında eğitim aldıklarını, burada yetişen çocukların okulda da başarı elde ettiklerini söyledi.
"Hem eğitim hem oyun bir arada olduğunda mükemmel çocuklar yetişiyor"
Gedik, "Kur'an Kursu denilince sadece akla Kur'an eğitimi gelmemeli. Önce dualardan başlıyoruz. Ardından elif-ba ve sonrasında Kur'an'a geçiyorlar. Bunun yanında el becerilerinin gelişmesi için boyama, kesme gibi çeşitli faaliyetlerimiz var. Aynı zamanda birbirlerine karşı, arkadaş çevrelerine, sosyal çevrelerinde nasıl davranacaklarını öğreniyorlar. Sevgiyi, saygıyı ve çevrede ahlaklı bir birey olmayı öğreniyorlar. Hem eğitim hem oyun bir arada olduğu zaman mükemmel çocuklar yetişiyor. Bu çocuklar okula gittiğinde de başarılı olduklarının haberini alıyoruz. Kur'an eğitimiyle zihinleri açılan çocuklar okulda da başarı elde ediyorlar." dedi.