Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte açılan yaz Kur'an kursları, bu yıl 1 Temmuz'da başlayacak. Kurslara katılacak çocukların dini yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için gerekli dua ve sureleri ezberlemeleri ve Kur'an-ı Kerim'i meali ile birlikte okuma alışkanlığı kazanmaları amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen kurslar, 16 Ağustos'ta sona erecek.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Diyanet-Sen Bursa Şube Başkanı Zekeriya Turunç, çocukların İslam'ı anlamada ve güzel ahlaklı olmada yaz Kur'an kurslarının öneminin çok büyük olduğunu ifade etti.

Kur'an kurslarımızın gayesinin çocuklarımızı Kur'an'la, camiyle tanıştırmak ve Allah'a olan sevgisini üst seviyeye çıkarmak olduğunu söyleyen Turunç, "Çocuklarımızı geleceğimizi Allah'ın razı olduğu bir şekilde yetiiştirmek için camiyle, Kur'an'la tanıştırmak amaçlı Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü en güzel faaliyetlerden bir tanesidir. Bununla alakalı bazı tepkiler olmuştur. İşte 'camilerde çok gürültü oluyor', 'camilerde değil de okullarda olsun' deniyor ama zaten okulda var. Okullarda bu zaten yapılıyor. Kur'an kursu var. Kur'an eğitimi var. Peygamber Efendimizin hayatı var. Ama cami daha başka bir şeydir. Bu yüzden camide olması gerekiyor. Çocukların camiyi teneffüs etmesi gerekiyor. Çocukların namaz alışkanlığı için cami imamı ve cemaatin buna katlanması gerekiyor." diye belirtti.

"Çocukların en verimli ve müsait zamanlarının 4-6 yaş zaman aralığıdır"

Zekeriya Turunç

Avrupa'da Hristiyanların çocuklarına 4-6 yaşından itibaren Hristiyanlığı öğrettirdiklerini belirten Turunç, "Biz biraz geç başladık. Ama elhamdülillah başladı. Çocuklarımızın daha bu küçücük yaşlarında Kur'an'la tanışması Peygamber Efendimizle tanışması O'nun ahlakıyla tanışması, sahabeyle tanışması, erken olması bizim için çok önemli. Bu yüzden yaz Kur'an kurslarının çocuklarımızın bu tür dini eğitimi almasına, Allah'ı, Peygamberi, ahlakı, cenneti, güzelliği, İslam'ı tanıması için birinci derecede önemli olduğuna inanıyorum. Dört altı yaş kursları şu anda çoğalıyor. Birileri bundan rahatsız oluyor. Ama Müslümanlar rahatsız olmuyor. Müslümanlar çok mutludur. Çocuklarımızın en verimli en müsait zamanları 4-6 yaş zaman aralığıdır. Allah'ın ismini duyması, kulaklarına Peygamber Efendimizin isminin okunması ayetler okunması, bir şeyler söylenmesi çok kıymetlidir." dedi.

"Çocukların İslam'ı anlamada güzel ahlaklı olmada yaz Kur'an kurslarının önemi çok büyük"

Eğitimin 8-9 yaşından itibaren başlamadığını ifade eden Turunç, "Eğitim anne karnından itibaren başlıyor. Çocuklarımızın yetişme dönemlerinde çocuklar uyurken Kur'an dinletirdik. Niye yapıyoruz bunu? Çocuklarımızın kulağına Kur'an geçsin. Doğuyorlar, kamet okuyoruz. Doğuyorlar ezan okuyoruz değil mi kulaklarına? Bunu niye yapıyoruz? Çocuklarımızın kulaklarına İslam girsin alışkanlık olsun diye. Bu yüzden yaz kurslarımızın varlığı, çocuklarımızın bir alışkanlık olarak bir cami alışkanlığı, Kur'an'ı okuma alışkanlığı, Kur'an'ı anlama alışkanlığı kazansın. Çocuklarımızın İslam'ı anlamada güzel ahlaklı olmada kurslarımızın öneminin çok büyük olduğuna inanıyoruz." diye belirtti.

"İnsan, ölene kadar eğitimi devam eder"

Ailelerin muhakkak çocuklarını yaz Kur'an kurslarına göndermesi gerektiğini söyleyen Turunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bununla da yetinmiyoruz. Okullarda seçmeli ders olarak Kur'an-ı Kerim yerini muhakkak seçsinler. Bakın yaz Kur'an kursları kısa bir dönem. Yedi haftalık bir dönem. Şu anda Diyanet'in belirlediği bu yedi hafta çok uzun değil ama okul dönemi içerisinde çocukların seçmeli ders olarak Kur'an-ı Kerim'i seçmeleri çocukların Peygamber Efendimizin hayatını seçmeleri çok önemli. Buradan yazın alışkanlık kazandırıyoruz. Bir antrenman oluyor. Bir duygu oluyor, bir görgü oluyor. Okulla beraber olunca da çocuklarımız meseleyi anlıyorlar. Meseleyi kavrıyorlar. İnsan, ölene kadar eğitimi devam eder. Buradan aldığı maya ile inşallah hayatını, Kur'an'ı önüne koyacak Peygamber Efendimizin hayatını önüne koyacak sahabeyi önüne koyacak. Bununla gençlerimiz ihya olacak." diye konuştu. (İLKHA)