Gündem

BM: Han Yunus'taki yeni çatışmalar nedeniyle Gazze'de 250.000 kişi yerinden olacak

BM, siyonist işgal ordusunun Gazze'de tahliye edilmesi talimatları nedeniyle 250.000 kişinin yerinden edileceği Han Yunus'ta "kaos ve paniğin" yayılmakta olduğu uyarısında bulundu.

Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı UNRWA, bölgede bir gece boyunca devam eden ağır bombardımanla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Gaze'nin güney kesimlerinden göç eden Gazzelilerin kıyıdaki kampların çoktan dolması nedeni ile su kenarına barınaklar inşa etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Birkaç hafta öncesine kadar Han Yunus, siyonistlerin yoğun bombardımanı nedeniyle terk edilmiş durumdaydı ancak siyonist ordunun Mayıs ayı başında Refah'a girmesinin ardından başka seçenekleri kalmayan ailelerin buraya gelmek zorun kaldıkları belirtildi.

UNRWA Kıdemli İletişim Sorumlusu Louise Wateridge yaptığı açıklamada, "Bu, buradaki insani yardıma vurulan başka bir darbe, sahadaki insanlara, ailelere vurulan bir başka yıkıcı darbe. Görünüşe göre tekrar tekrar zorla yerlerinden ediliyorlar," dedi.

Göç etmek zorunda kalanların şimdi vermeleri gereken bir takım "imkansız" kararlar olduğunu da sözlerine ekleyen Wateridge, "Ebeveynler nereye gideceklerine nasıl karar veriyor; nereye gidecekler? Daha bu sabah Gazze'nin orta kesiminde, sahil yolu boyunca, kıyı şeridine, suyun geldiği yere kadar derme çatma barınakları görebilirsiniz. Buralar çoktan taşınmak zorunda kalmış ailelerle dolu." dedi.

UNRWA yetkilisi Wateridge, "Gazze Şeridi'nin kuzey, orta ve güney bölgelerinde ağır bombardıman devam ediyor... hiçbir yer güvenli değil. Şimdiden ailelerin bu bölgeden uzaklaştığını görüyoruz. Sahada daha fazla kaos ve panik yayılıyor." dedi.

Yakıt ve güvenlik sıkıntısına rağmen UNRWA'nın su, gıda paketleri, un, bebek bezleri, şilteler, brandalar ve sağlık hizmetleri ulaştırmaya devam ettiğini vurgulayan Wateridge, "Ancak israil'in uyguladığı kuşatma ve şimdi de yardım almak için Kerem Şalom sınır kapısına erişimimizi bir kez daha engelleyen yeni tehcir kararları nedeniyle BM'nin herhangi bir müdahalede bulunması neredeyse imkansız hale geliyor." dedi.

BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de Gazze'ye yardım ulaştırılamamasıyla ilgili derin endişelerini yineleyerek, yakıt sevkiyatının yapılamamasının bölgedeki sağlık hizmetlerini "önemli ölçüde tehlikeye attığını" vurguladı.

Yakıt sıkıntısı gittikçe çoğalıyor

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Hanan Balkhy, sadece Gazze'deki sağlık sektörünün işleyebilmesi için her gün 80.000 litre yakıta ihtiyaç duyduğunu ancak en son Haziran sonunda 195.000 ila 200.000 litre arasında yakıt geldiğini ve o zamandan beri Kerem Şalom üzerinden Gazze'ye hiç yakıt girmediğini söyledi.

"Sonuç olarak, hastaneler bir kez daha yakıt sıkıntısı çekiyor, bu da kritik hizmetlerin aksaması riskini doğuruyor, yaralılar ölüyor çünkü ambulans hizmetlerinde yakıt sıkıntısı nedeniyle gecikmeler yaşanıyor" diyen Dr. Balkhy, benzin ve mazot eksikliğinin su, dağıtım, atık su pompalama ve atık toplama gibi temel su ve sanitasyon hizmetlerini de etkilediğini sözlerine ekledi.

Gazze'de bulaşıcı hastalık sayısındaki artış endişe verici

15-23 Haziran tarihleri arasında su ve kanalizasyon hizmetlerinin sürdürülebilmesi için gerekli olan günlük yakıtın yüzde beşinden daha azını aldığını belirten Balkhy, "belediyeye ait yeraltı suyu kuyularının ve çalışan iki su arıtma tesisinin faaliyetlerini kısıtlamak zorunda kalarak su üretimini daha da azalttı" dedi.

Bu durumun "hastalıkların yayılmasını önemli ölçüde hızlandırdığını" ifade eden Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Hanan Balkhy, hepatit A, ishal, cilt rahatsızlıkları ve diğer su kaynaklı hastalıklardan muzdarip yetişkin ve çocuk sayısındaki artışların endişe verici olduğunu vurguladı.