Batman Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada; daha önce kentte yeni doğan, tarama testinden geçmeyen ve riskli olarak tespit edilen yıllık ortalama bin bebeğin ileri tanı ve tedavi için en yakın referans merkezi olan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yönlendirilmekte olduğu hatırlatıldı.
Verilen randevu sürecinin uzaması, bebeklerin tedavilerine geç kalınmasına ve maddi imkânsızlıklarında eşlik etmesi ile ailelerin red etmesine sebep olmakta olduğu belirtilen valililk açıklmasında, Batman Valiliğinin girişimleri ve ısrarlı takipleri sonucu Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi aranılan koşulları sağlamış ve Sağlık Bakanlığı tarafından referans merkezi olmaya hak kazandığı ifade edildi.
Açıklamalının devamında; Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ulusal işitme tarama programı referans merkezinin açılmasıyla yıllık yaklaşık bin bebeğin başka illere sevkinin önüne geçileceği, işitme kaybı şüphesi olan veya risk nedeniyle bu merkeze sevk edilen hastaların kulak burun boğaz hekimlerince istenen ileri tetkikleri odyologlar tarafından yapılacağı belirtildi.
Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmaya yeni başlanan klinik ABR (İşitsel Beyinsapı Davranımı) ve klinik otoakustik emisyon olarak adlandırılan testlerle ilgili Batman İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Semih Canpolat, bu testlerin hastaların doğal uykusunda yapılan elektrofizyolojik ölçümlerin yapıldığı ve bu ölçümlerin radyasyon tehlikesi içermediği, herhangi kesi işlemi gerekmediği ve hastaya hiçbir şekilde zararı bulunmadığı belirti.